Kultúra

2012.01.25. 18:56

Dörner György szerint hazugságok erdejében élünk

Még nem találkozhatott az Új Színház társulatával a február elsejétől kinevezett igazgató, Dörner György, aki szerint ma hazugságok erdejében élünk és senki nem lehet az, aki valójában.

Vas Népe

A színművésszel, akinek igazgatóvá választása nemzeti radikális nézetei miatt (is) nagy port kavart, kedd este beszélgettünk Nagykanizsán, a Hevesi Sándor Művelődési Központban, ahol a győri Forrás Színház társulata az ő rendezésében adta elő Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című művét.

- Jövő héten ténylegesen is munkához láthat az Új Színházban. Mire számítson a közönség a májusig tartó csonka évadban?
 
- Ebben a rövid időszakban egy Kodolányi-, Márai-, és egy Páskándi-darabot szeretnénk bemutatni. Márai Sándornak a közönség által ismert és kedvelt művét, A gyertyák csonkig égnek címűt állítjuk színpadra, Kodolányi Jánostól pedig a Földindulást. Nagyon aktuális, mának szóló műről van szó, noha a harmincas években játszódik.

- Egyfajta népi irányvonal követéséről szólnak az elképzelései?
 


- Nem, felejtsük el ezt a népi-urbánus szembeállítást, én több dimenzióban gondolkodom, hiszen az ember maga is ilyen, nem szűkíthető le egy, vagy két dologra. Fogunk játszani például magyar abszurdokat is, amiket a közönség még nem ismer. És ezeknek nem feltétlenül kell XX. századinak lenniük, ismerünk ilyet például Jókai Mór tollából is, említhetem például a Bolondok grófját. De visszakanyarodva még egy kicsit a mostani évadhoz: Páskándi Géza. Vendégségben című darabját szintén színpadra állítjuk, melynek főszereplője egy nagy formátumú unitárius lelkész, akire ráküldenek egy spiont. Érdekes helyzet, de rímel minden történelmi korra. Azt gondolom egyébként, a jó drámának az az ismérve, hogy bármikor, bármely korban változtatás nélkül előadható, mert mindig aktuális, mert az alapvető emberi problémák nem változnak évszázadok, évezredek alatt sem.

A teljes interjú a ZH-online-on olvasható, kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!