Kultúra

2012.04.29. 09:01

Kerékpáros túrákat vezet az énekesnő

Mindig mosolygós, kedves lány a Herényiek Háza egyik programszervezője. Ott van minden rendezvényen, oroszlánrészt vállalt a tavaszi önkéntes akciók vezénylésében is. Nagy Krisztát azonban sokan a színpadról, gyönyörű énekhangja kapcsán ismerik. Vajon melyik az igazi arca, mi áll közel a szívéhez?

Varga Krisztina

Az utóbbi napokban Krisztával nem volt könnyű időpontot egyeztetni. A ház többi munkatársával együtt gőzerővel a mai Herényi Virágútra készültek. Az idén először utcazenész pályázatot is hirdettek, lesz virágvonat, bevonják az eseményekbe a Kámoni Arborétumot is - van bőven tennivaló. Az énekes bevallja: az utóbbi időben bizony a munka miatt egy kicsit háttérbe szorultak a próbák, a fellépések, de csak ideiglenesen.

Ha a dolgot időrendben nézzük, Kriszta életében az éneklés sokkal előbb jelent meg, mint a mai - ugyancsak kedvelt - hivatása.
 
Már ovis koromban szerettem a népdalokat  kezd bele a történetbe.  Még arra is emlékszem, hogy elsőként a "Ha kihajtom a libámat", sej a tópartra kezdetű palóc népdalt énekeltem közönség előtt. Aztán az iskolában is mindig engem választottak ki, ha valamilyen ünnepségen énekelni kellett. Az akkori lukácsházi művelődési ház igazgató, Virág János javasolta a szüleimnek, hogy vigyenek el Tanai Erzsébethez. Több mint egy évtizeden át énekeltem a Vasi Népdalstúdióban.

Kriszta megosztja velünk azt az érdekességet is, hogy a jellegzetes, népdalos hangképzés két-három év alatt "jött elő" belőle. Ő is fejhangosként került a stúdióba, aztán később kezdett el a ma ismert erőteljes, tiszta torokhangján énekelni. A stúdióval az ezredforduló környékén nagyon sok fellépésük volt. Jártak Angliában, Franciaországban is, gyakran vendégszerepeltek a gencsapáti hagyományőrzőkkel. A népdalstúdió tagjai közül azóta néhányan egyéni karrierbe kezdtek, elköltöztek, az akkori csapat ma már nem lép fel. A helyüket fiatal tehetséges pacsirták vették át.
 
- A munkahelyemre is az éneklés kapcsán "keveredtem" - meséli Kriszta, aki többször volt fellépni a Herényiek Házában, sőt a virágúton is. 

- Magyar-tanító szakos pedagógusként nem tudtam elhelyezkedni, amit most már nem is bánok. Éppen akkor kerültem Herénybe, amikor itt a nagy építkezés zajlott. Egy ideiglenes irodában kezdtem el dolgozni. Azóta itt vagyok. A munkaidőm nyolctól négyig tart, de nem vagyok az a típus, akinek négykor kiesik a toll a kezéből. Jól érzem itt magam, szívesen vagyok a rendezvényeken.

A programok szervezése során néha megpróbálok becsempészni valamit a népi kultúrából, bár ez az utóbbi időben egyre nehezebb. Régebben fiataloknak népdalcsokrokat tanítottam egy-egy nagyobb ünnep előtt, egy pályázat jóvoltából egy ideig havonta táncházakat is tartottunk. Sajnos csak egy szűk réteg érdeklődött, a kis létszám miatt nem érte meg folytatni.

Herényben mindig nagy szerepet kapott az önkéntes munka, így történt, hogy tavaly az oszkói Hegypásztor Körrel konzorciumban nyerték el az önkéntes centrum projektet. Így Kriszta az önkéntes programok szervezéséből, a fogadó szervezetek és a jelentkezők nyilvántartásából, közvetítéséből is kivette a részét.

A művelődési házi munka mellett azért mindig kapcsolata maradt az énekléssel is. Néhány évig Joós Tamás énekmondóval alkottak duót: kobozzal, tekerőlanttal adtak elő Szent István királyos énekeket, megzenésített verseket. Később a Folktarisznya, illetve a Moldva Expressz énekeseként tűnt fel. Megtudjuk tőle, hogy most megint van egy csapat. Egy hónapja játszanak együtt, pár hete találták ki a nevet: Nautika.

Fehér Zoltán ütőkön, Csizmazia Szilvia hegedűn és Dala József gitáron játszik. A könyvhéten mutatkoznak be a közönségnek. Autentikus moldvai, mezőségi népdalokat játszanak, de egy kicsit más ritmusban, más hangszerelésben, mint ahogy az annak idején hangzott. A legtöbb feldolgozás a szerelemről szól, mint ahogy ez már a népdaloknál lenni szokott... Mihelyst kész lesz egy anyag, szeretnének elindulni koncertezni az új formációval.

Kerékpáros túrákat is vezet

Akik sem énekesként, sem művelődésszervezőként nem látták volna még Nagy Krisztát, találkozhattak vele kerékpáros túrák vezetőjeként is. Az intézmény kerékpáros centrumként is funkcionál, s az egynapos szervezett túrákat Kriszta vezeti. Szereti a mozgást, a természetet, no meg a jó társaságot: ha tehetné, minden hétvégén a bicikli nyergébe pattanna. Legközelebb május 12-én Kiszsidányba indulnak, rododendron túrára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!