Kultúra

2012.07.18. 08:29

A kortárs zene napjai

Szombathely - A Bartók Fesztivál idején Bartók muzsikája és a kortárs zene iránt érdeklődők számára kurzusokat szerveznek. Idén öt kurzus indult összesen 60 hallgatóval. Az oktatás a Bartók Béla Zeniskolában folyik mindennap.

Peltzer Géza

A karmesterkurzus tanárai Peskó Zoltán és Tihanyi László, zeneszerzést Louis Andriessen és Fabio Niedernél lehet tanulni, a zongoraprofesszorok: Rohmann Imre és Steffen Schleiermacher, hegedűt Pauk György, fagottot Lakatos György tanít.

A zeneiskola nagy termében Rohmann Imre tanított kedd délelőtt. A nemzetközi hírű professzor elmondta:

- A kezdetektől fogva rövid megszakításokkal részt veszek a fesztivál munkájában, engem meglepett, hogy most először idén nem jöttek külföldről. Ez állítólag a krízisnek tudható be, de sajnálom, mert Bartók nevét ők vihetik a határokon túlra. Az tény, hogy nagyon jól felkészültek. Minden növendékre három óra jut, készülünk a koncertre, amelyen Bartók mellett Debussy művek is elhangzanak, hiszen születésének kétszázadik évfordulóját ünnepeljük az idén.

A zongorakurzus egyik növendéke, Horváth Marcell Gyálról érkezett Szombathelyre. Fontosnak tartotta elmondani, hogy zongoratanára Sármai József  tanácsára iratkozott be a kurzusra, ő ugyanis ismeri Rohmann Imrét.

Lakatos György a fagottkurzus vezetője is már a kezdetektől fogva itt van Szombathelyen.

- A nyár egybeforr a Bartók Fesztivállal, hiszen már közel harminc éve járok ide. Az első időszakban mindig itt voltam, a nyár dereka számomra a kortárs zenéről szól. Az ország minden tájáról jöttek hozzám idén, sőt még Erdélyből is érkezett egy növendék. Sokat vagyunk együtt, este közös órát is tartunk, amikor zenei és nyelvi játékokkal foglalkozunk. Ezek fejlesztik ugyanis a gondolkodást, a figyelmet, a koncentrációt. Így telnek a napok. Régi növendékeimmel adtam koncertet pár napja Jákon, szerdán már az itteni növendékeimnek lesz a zárókoncertje.  A színvonal idén is magas, de tudomásul kell venni, hogy nyár van, ilyenkor a figyelem nem annyira feszes, kevesebb a kondíció, mint máskor év közben. Ez az időszak erről szól.

Laczkó Bálint Kecskemétről érkezett Szombathelyre. Korábban is részt vett már a Bartók Szemináriumon támopos pályázat segítségével.

- Ősszel elsőéves leszek a Zeneakadémián, zeneszerzést tanulok, ezért iratkoztam be a Bartók Szemináriumra. Vannak már szerzeményeim is, idén írtam egy például vonósnégyest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!