Kultúra

2012.07.16. 17:32

Már kilencéves korban a világhálón

Körkép - Az EU Kids Online II. magyarországi kutatás eredményei rávilágítanak arra, hogy a gyerekek zöme már kilencéves korban önállóan használja a világhálót.

Kelemen Attila

Általánosságban kilencéves korukban kezdik el használni önállóan az internetet a magyar gyerekek - erre mutat rá az a felmérés, melyben 25 ország és közel 24 ezer gyerek vett részt. A kutatás hazai eredményeiből kiderül, hogy a magyar 9-16 éves gyerekek leginkább videók nézésére, az iskolai feladatok elvégzésére, illetve aktív kapcsolattartásra használják az internetet.

A kutatás arra is rávilágít, hogy minden második gyerek használja az internetet zenék, illetve filmek letöltésére kortól és nemtől függetlenül. Mindemellett a fotók, zenék és videók megosztása is népszerű körükben, amivel minden negyedik gyerek foglalkozott már. A hírek olvasása már kevésbé népszerű: harmaduk fordít figyelmet arra, hogy mi is történik a nagyvilágban.

Mondanunk sem kell, hogy a nem és a kor nagyban meghatározza azt, hogy ki mivel próbálja lekötni magát a világhálón. Tény, hogy minél idősebb valaki, annál több mindent kipróbál, azaz annál többféle tevékenységet végez. A tényleges hírfogyasztással és a kommunikációhoz kapcsolódó tevékenységgel inkább a 15-16 évesek foglalkoznak. Saját blogot és internetes naplót is inkább az idősebbek hoznak létre. Valamivel több, mint minden tizedik gyerek él ilyen lehetőséggel. Nemek szerint az intenzív kommunikáció főleg a lányokra jellemző, közülük is az idősebbekre. Az online játékokra pedig inkább a fiatalabb fiúk fordítanak időt.

A felmérés arra is rávilágít, hogy miközben a 9-10 évesek alig 30 százaléka használja a netet az iskolai feladatok elvégzésére, addig a 15-16 évesek több mint 90 százaléka veszi igénybe a házi feladatok elvégzéséhez, illetve a tanulás könnyítéséhez az internetet.

A felmérésben részt vevő gyerekek 60 százaléka napi szinten, rendszeresen használja az internetet. További 35 százalékuk hetente egy-két alkalommal csatlakozik a világhálóra.

Földrajzilag elemezve az adatokat, kiderül, hogy leginkább a Budapesten élők a legintenzívebb internethasználók.  A felmérés arra is kitér, hogy a kor - és a világháló nyújtotta lehetőségek és szolgáltatások - előrehaladtával egyre jobban csökken azon gyerekek átlagéletkora, akik már önállóan használják a világhálót. A mostani kilenc év a közeljövőben tovább csökkenhet, és akár az 5-6 éves kornál stabilizálódhat.

 

Az internet használatának nem csak pozitív hatása van. A  gyerekek 10 százaléka számolt be rossz tapasztalatokról. A legnagyobb aránnyal (72 százalék) a zaklatás szerepel az élen, amit a szexuális tartalmú képekkel, videókkal való találkozás követ 30 százalékkal. A szexuális üzenetek aránya 29 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!