Kultúra

2012.09.17. 09:31

Zene az esőben: a WSSz Szentivánávéji álom-előadása két kategóriában elnyerte a Kritukusok Díját

Szombathely - A WS Színház Szentivánéji álom-előadásának két alkotója kapta meg a Kritikusok Díját, a díjátadónak vasárnap este a Nemzeti Színház adott helyet.

Ölbei Lívia

A Színházi Kritikusok Céhe évtizedek óta rendszerint szeptember elején teszi közzé a tagjainak titkos szavazása után kialakult névsort, amely mindig az előző évad legjobbjait nevezi meg. Az idén először a nyilvánosság előtt, a közönség szeme láttára díjátó gálát rendeztek, az eseménynek a Nemzeti Színház adott helyet. A színikritikusok tizenöt kategóriában hirdettek győztest, a díjakért negyvennyolc jelölt (ők kapták előzetesen a legtöbb szavazatot) volt versenyben. A kritikuscéh másodszor odaítélt életműdíját Senkálszky Endre, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze, Európa egyik legidősebb aktív színésze kapta. (A múlt évben, elsőként, Törőcsik Mari vehette át a frissen alapított életműdíjat.)

A végső szavazáson két kategóriában nyert a Weöres Sándor Színház Szentivánéji álom-előadása. A legjobb jelmez kategóriában Remete Kriszta kapta meg a Kritikusok Díját: praktikus, játékos, elegáns és jelentéses esőkabát-kollekciójáért. (Ahogy Mohácsi János rendező mondta anno: a Szentivánéji álomban az a momentum ragadta meg váratlanul, hogy amíg az emberek lenn ügyes-bajos dolgaikat intézik, fölöttük dúl a titánok harca. És ha az isteni lények haragszanak, akkor vihar támad és zuhog az eső.) A 2011/12-es évad legjobb színházi zenéje kategóriában is a Szentivánéji álom alkotói közül került ki a győztes: Kovács Márton talányos, lágy vagy éppen finoman kopogó muzsikája szintén nemcsak hangulatot fest az előadáshoz, hanem a jelentését is gazdagítja.

A legjobb előadásnak járó Kritikusok Díját ezúttal Máté Gábor vehette át vasárnap este a Nemzeti Színházban: a Katona József Színház A mi osztályunk című produkciójáért. A legjobb rendezésért Zsótér Sándornak ítélték oda a díjat, aki a Vágyvillamos című előadást állította színpadra a Radnóti Színházban. A legjobb női főszereplő díját Kováts Adél kapta (Radnóti Színház, Vágyvillamos). A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Fekete Ernő vehette át a Radnóti Színház Protokoll című előadásában nyújtott alakításáért. (A szombathelyi Weöres Sándor Színház a tavaszi szezonban a Szent György és a sárkány című Weöres Sándor-dráma díszbemutatójával ünnepli a költő születésénak 100. évfordulóját. Az előadást Valló Péter rendezi, Fekete Ernő lesz a jubileumi előadás főszereplője.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!