Kultúra

2013.01.31. 14:36

Tinódira emlékeztek Sárváron

Sárvár - Azt nem tudni pontosan, hol született, de az biztos, hogy 1556 január 30-án Sárváron halt meg Tinódi Lantos Sebestyén.

Ölbei Lívia

A város és a városi intézmények vezetői a diákság jelenlétében halálának 457. évfordulóján is megkoszorúzták Tinódi Lantos Sebestyén emlékművét a Nádasdy-vár parkjában, ahol ezúttal - a "Summáját írom Eger várának" kezdetű nevezetes históriásének dallamai után - Szentgyörgyi László református lelkész mondott ünnepi beszédet. A megemlékezés szónoka fölidézte Tinódi Sebestyén életútját: polgári családba született, a nemesi rangot és a hozzá való címeres levelet Ferdinánd királytól kapta meg az éneklés művészetében és a históriáknak magyar nyelven ritmusokba való ékes foglalásával szerzett érdemeiért. Nem mellékes körülmény, hogy Tinódit a sárvári Nádasdy Tamás ajánlotta a király figyelmébe, ő maga pedig néhány évvel korábban a nagyszombati országgyűlés alkalmával figyelt föl a tehetséges krónikásra, akinek zenei, történelmi, irodalmi műveltsége messze meghaladta a korabeli átlagot.

A megyei közgyűlés képviseletében Szijártó László, a sárvári önkormányzat nevében Kondora István polgármester, Máhr Tivadar alpolgármester és Papp József képviselő koszorúzott; koszorúval és főhajtással emlékeztek a sárvári intézmények vezetői is.

Beszédet mond Szentgyörgyi László református lelkész. Fotó: Kiss Teodóra

Tinódi Lantos Sebestyén összes művét Cronica címmel 1554-ben adták ki Kolozsváron. Az előszóban valóságos riporteri, tudósítói hitvallást fogalmaz meg, ma se lehetne jobbat: "(...) sokat fáradtam, futkostam, sokat es költöttem. (...) sem adományért, sem barátságért, sem félelemért hamisat be nem írtam, az mi keveset írtam, igazat írtam (...)."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!