Kultúra

2013.05.29. 10:13

Bohócok, szörny és Szombóc a bábszínházban

Szombathely - Paul Maar német szerző három meséjét játsszák a Mesebolt Bábszínházban, ahol az író is vendég lesz a hétvégén.

Merklin Tímea

A három mese: a Hoppláda június 1-én, szombaton 10 órától lesz, a Tessék engem megmenteni! június 1-én, szombaton 16 órától, a Felbukkan egy szombóc június 2-án, vasárnap 10 órától. Mindhárom darab régóta ott van a Mesebolt repertoárján:  két bohóc barátságáról szóló Hoppládának 57 előadása volt, a  bonbonzabáló szörny és a hercegkisasszony történetét, a Tessék engem megmenteni!-t 26-szor, a Felbukkan egy szombóc-ot 25-ször játszották.

A Szombóc vasárnap bukkan fel. Fotó: Szendi Péter

Mindez egyben azt is jelenti, hogy folyamatos a bábszínház kapcsolata azzal a német ügynökséggel, amely Paul Maar szerzői jogait közvetíti, tehát az írónak mindig van tudomása arról, ha a meséit színpadra viszik. Ez Nyíregyházán, Győrben is megtörtént, érdekes módon ő mégis Szombathelyre jelentkezett be, látván az interneten néhány két és fél perces ízelítőt a Mesebolt előadásaiból.

- Egyszer csak kaptunk egy e-mailt Paul Maartól ősszel, hogy nagyon tetszettek neki a részletek, amiket látott, különösen a Hoppláda. Válaszoltunk neki, hogy bármikor szívesen látjuk, így kialakult köztünk egy nagyon barátságos levelezés  - meséli Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója.  - Megköszöntöttük 75. születésnapján, 2012. december elején, elküldtük neki a három mese teljes videófelvételét, plakátokat. És mivel ő azt írta, szívesen eljön, kerestünk és találtunk egy hétvégét, amikor mindhárom előadást játsszuk. Meghívtuk az alkotókat, kiküldünk meghívókat a szakmának, hogy akik szeretnének vele személyesen találkozni, most  június 1-én, 2-án  lehet. Eljön például a mesefordító Mohácsi Árpád, a tervező Mátravölgyi Ákos, a rendező Tengely Gábor. Nagyon fontos nekünk ez a találkozás, a három előadás a folyamatos együttlét lehetőségét adja, szeretnénk megmutatni neki a várost. Főzünk majd együtt,  valami könnyűt, megpróbáljuk kitalálni, minek örülne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!