Kultúra

2013.05.23. 13:02

Oratorikus hangverseny

Szombathely - Haydn: Die Schöpfung A teremtés című oratóriumát mutatják be május 25-én, szombaton 19.30-tól a Bartók Teremben.

Merklin Tímea

Szombathely zenei életének 44. éve elválaszthatatlan része az Szombathelyi Erkel Kórus, és 30 éve a Zenebarátok Szent Márton Kórusa. Rendszeresen szerepelnek versenyeken, kórustalálkozókon, zenei fesztiválokon, hazai és külföldi hangversenyeken.

A két kórus összefogásával jött létre egy 70 tagú nagy együttes, amely szakmai szempontból nagy előrelépést jelentett. A Savaria Szimfonikus Zenekarral közös fellépéseikkel még magasabb színvonalú hangversenyeken szerepelnek már négy éve a Bartók Teremben, bérletes előadásokon és az Iseumban, a nyári operaelőadások alkalmával.

 

A kórusok tavaly Schubert Esz-dúr miséjét adták elő a Bartók Teremben (fotó: Kiss Teodóra)

Tavaly májusban nagy sikerű önálló hangversenyt adtak a Savaria Szimfonikus Zenekarral: Schubert Esz-dúr miséjét adták elő. Idén Haydn Teremtés oratóriumának előadására vállalkoznak.

Haydn gyönyörű dallamai a zeneirodalom legszebb képeit alkotják: a bevezető Chaos indítás sötétség-borzalmainak világától, az világosság ünnepi fényeivel, a csillagok, a Nap, a Hold, a tenger, az állatok, megjelenítésével, s az Ádám, Éva teremtés, a férfi nő szerelmének gyönyörű érzelmi kitárulkozásával.

A műben szóló áriák és duettek előadói közül, Seregély Krisztina (szoprán) és Pintér Dömötör (basszus) is szombathelyi származású. A tenor szólista Csapó József Budapestről érkezik. Vezényel: Horváth Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!