Kultúra

2013.05.28. 16:23

Színházi avantgárd

Zajlik az élet a Soltis színház háza táján: alig ért haza a társulat a munkácsi fesztiválról, máris Lúdas Matyi-olvasópróbát tartott, hamarosan pedig részt vesz a Magyar Művek Szemléjén, a budapesti Bakelit Art Centerben, ahol föllép a szombathelyi Ferrum is.

Ölbei Lívia

Munkácson működik Kárpátalja (Ukrajna) egyetlen – 19. századi alapítású – orosz nyelvű színháza, a Kárpátaljai Megyei Állami Orosz Drámai Színház. Innen érkezett a meghívás a celli Soltis Lajos Színház számára, amely így – a meghívók kifejezett kívánságára – vásári komédiákkal vett részt a Munkácson május 19- étől 26-áig 14. alkalommal megrendezett Etno-Dia-Szféra Fesztiválon, amelyen rendszerint a Szovjetunió megszűnte után létrejött Független Államok Közössége, valamint az eurorégió országainak nemzeti kisebbségi színházai lépnek föl.

A Soltis színház munkácsi vendégjátéka a Celldömölk és Munkács között napokon belül hivatalos rangra emelkedő testvérvárosi kapcsolat „avantgárdja”, előőrse volt; ahogy a celli Munkácsy-tárlat is jó alapokat ad egy kezdődő kapcsolatnak. Munkács megyei jogú város Kárpátalja szívében, az alföld és a hegyvidék találkozásánál. A megyeszékhelytől 42 km-re található város fontos vasúti és közlekedési csomópont.

A Latorca két partján fekvő Munkács járási székhely, a járáshoz közigazgatásilag 2 városi jellegű település és 86 község tartozik. A magyar kisebbség aránya a járásban tizenkét százalék. Munkács 1378-ban kapott városi rangot, majd Hunyadi János 1445-ben szabad királyi városi rangra emelte.



A celldömölki Hamupipőke. Az álruhás kiskirályfi: Pesti Arnold. A címszerepben: Stangl Franciska (Fotó: Benkő Sándor)

A 16. és 17. században az erdélyi fejedelemség része. Ahogy az útitájékoztatók írják: Munkács vára sok évszázadon át volt különböző harcok színtere: pusztították kunok, tatárok, lengyelek, császári seregek; hosszú évtizedekig volt börtön, majd kaszárnya és a szovjet érában mezőgazdasági szakközépiskola is. Ma múzeumként funkcionál.

A város további nevezetességei közé tartozik a szecessziós városháza, a Munkácsy Mihály-emlékház, a Rákóczi- vagy Fejérház, a csernekhegyi bazilita kolostor – és az 1800-as években épült Orosz Drámai Színház épülete is. A Soltis színház hosszú évek óta szerteágazó határontúli kapcsolatokat ápol: Erdély, Felvidék, Vajdaság után most bekerült a körforgásba Kárpátalja is.

Közben itthon szintén forog a kerék: a Magyar Színjátékos Szövetség május 31-étől június elsejéig rendezi meg a XII. Magyar Művek Szemléjét, amelynek a budapesti Bakelit Multi Art Center (Soroksári út) ad helyet. A fellépő 14 társulat között ott van a szombathelyi Ferrum Színházi Társulás, amely Határ Győzőt és a Némbeköztársaságot viszi el a szemlére, ott van a szombathelyi Homo Ludens Mozgásszínház Örkény-előadása, és a celli Soltis színház is, amely Hamupipőke-előadásával veszt részt a programban.

A Magyar Művek Szemléje olyan fórum, amely kortárs és korábbi magyar szerzők darabjainak bemutatására ösztönzi a társulatokat: a határon innen és túl. Az idei szemlén is lesz – bár csak egy – határon túli csoport: a Tordaszentlászlói Amatőr Színtársulat Romániából Rejtő Jenő-feldolgozással érkezik.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!