Kultúra

2013.06.11. 15:48

Reményik iskola: suliszínház plusz alapfokú művészeti képzés

Szombathely - A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola túljutva az akkreditációs folyamaton ezentúl alapfokú művészeti iskolaként is működik. Mondhatnánk összművészetit is.

Ölbei Lívia

A Reményik általános iskola és alapfokú művészeti iskola több művészeti ágban, azaz több tanszak indítására kapott engedélyt: a képző- és iparművészetet a környezet- és kézműveskultúra tanszak képviseli, a szín- és bábművészeti ágat a színjáték tanszak, a táncművészetet a néptánc tanszak. És mert a   zenei képzés már korábban  otthonra lelt az intézményben, igazi összművészetről beszélhetünk.

Szakíts, ha tudsz! A Reményik Suliszínház előadása Németh Gyöngyi rendezésében, a WSSz-ben. Fotó: Reményik iskola

Különösen örül a  művészeti ágak összetalálkozásának Németh Gyöngyi pedagógia-, testnevelés- és drámatanár, az iskola művészeti igazgatóhelyettese, aki sokat tett azért, hogy az intézményben elindulhasson az alapfokú  művészeti képzés. Németh Gyöngyi vezetésével vált eredményessé, sikeressé  és a megyehatárokon túl is ismertté a Reményik Suliszínház, amely iránt a diákok körében folyamatosan rendkívül nagy az érdeklődés, és amely   az új keretek között is folytatja tevékenységét.   Az összművészeti jelleg pedig azért fontos, mert a zene, a képzőművészet, a báb- és színjáték művelői sokféleképpen tudnak együttműködni  és a Reményik iskolában most meg is lesz erre minden lehetőség. Németh Gyöngyi reményei és elképzelései szerint a különböző tanszakok közös - például tematikus - projekteket hozhatnak majd létre, hiszen más és más eszközökkel, de mindannyian valami szép dolognak az igazságát keresik. A projektszemléletnek máris vannak eredményei: a zenei képzésben részt vevő  diákok-tanárok  közreműködésével valósul meg  az a Weöres-előadás, amely a Holdbeli csónakosra épít.  Németh Gyöngyi a mesejátékba  csempészett be (pimasz módon) újabb verseket: Ami nem tilos, hiszen maga Weöres is így csinálta.  A szeptemberben induló alapfokú művészeti képzés hat évig tart - kétéves előkészítővel -, vagyis  gyakorlatilag végigkísérheti a diákok általános iskolai életét. (A belépés, kilépés ideje változhat.)

A színjáték tanszak programja egyrészt alapkészségeket fejleszt (beszéd, versmondás, mozgás, tánc), másrészt a drámapedagógia módszereivel jótékonyan hat a gyerekek  személyiségfejlődésére. Németh Gyöngyi úgy látja, hogy a drámajátékban óriási  lehetőségek rejlenek.  Személyes tapasztalata, hogy a suliszínházhoz csatlakozó gyerekek empatikusabbá, kiegyensúlyozottabbá válnak; és ezt elsőként ők maguk veszik észre.


Németh Gyöngyi Comenius-ösztöndíjasként utazik Angliába a  világszínvonalú angol drámaoktatás tanulmányozására. Mint mondja, sok más mellett onnan indult az iskolát és a színházat sajátosan összekapcsoló, problémamegoldó  TIE-program, amelyből Szombathelyen is jó volna gyakorlatot csinálni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!