Kultúra

2013.06.11. 12:05

Száz év után újra megjelent a mű - Szent Márton ünnepség

Szombathely - 100 éve 50 ezren vettek részt a Szent Márton ereklyék hazahozatalára rendezett ünnepségen. Pénteken vajon hányan lesznek?

Némethy Mária

"Amikor f. é. jun. 15-én Szombathelyen magasztos érzéssel szemléltem a fenséges ünnepséget, amelyet városunk és egyházmegyénk az ő nagy szülötte és dicsőséges égi pártfogója szent ereklyéjének hazahozatala alkamával lelkes hévvel ... rendezett, ...érlelődött meg bennem az elhatározás, hogy ennek az országra szóló nagy ünnepségnek egész történetét, a szent ereklyéért zarándokló küldöttségnek útját ... meg fogom írni."

Takátsné dr. Tenki Mária és  Melega Miklós a könyvbemutatón. Fotó: Kiss Teodóra

Száz évvel ezelőtt így kezdte a Szent Márton ereklyéinek hazahozatala című könyvét Csempesz János. A pap műve akkor néhány példányban jelent meg, mára alig maradt fenn belőle. A város önkormányzata most a centenáriumra megjelentette a hasonmását 500 példányban. Kedd délelőtt az Agora Szalonban megrendezett könyvbemutatón és sajtótájékoztatón dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a megyei jogú város önkormányzatának kulturális tanácsnoka elmondta: mivel a város életében a Szent Márton ereklyék hazahozatala 100 éve országra szóló esemény volt, most a centenáriumi ünnepségsorozatból is kiveszi részét a város, kiemelt rendezvényként kezeli. Másfél millió forintot fordítanak rá. 500 példányban megjelentették Csempesz János könyvét hasonmás kiadásban, a pénteki nagyszabású rendezvény Fő téri díszleteire, programjaira is költenek.

Az ünnepségre meghívták a város intézményeit, a környező önkormányzatokat is. 100 éve 50 ezren vettek részt az ünnepségen. Csempesz Jánosnak az ereklyék hazahozataláról szóló könyvéről dr.Melega Miklós, a megyei levéltár igazgatóhelyettese elmondta: eredeti példánya unikumnak számít. Létezésére Pál Ferenc egyházmegyei levéltáros hívta fel a figyelmet. A digitalizálásnak köszönhetően a mostani hasonmás könyv technikailag jobb fotókat tartalmaz. Schauermann János, a Szent Márton Plébánia plébánosa az ünnepségekről beszélt kedden. Szerdán 16 órakor a Sala Terrenaban időszaki kiállítás nyílik, de pénteken lesz a legnagyobb ünnep. 16 órától vetített képes előadás a Szent Márton templomban, majd - a 100 évvel ezelőtthöz hasonlóan - átvonulás a székesegyházba. 18 órakor kezdődik a pápai nunciussal az ünnepi szentmise.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!