Kultúra

2013.07.17. 15:19

Animus és anima: Stekovics Gáspár és S. Horváth Ildikó kiállítása

Szombathely - Arcok és rézkarcok az alkotóházból címmel nyílik kiállítás Szigligeten július 19-én (pénteken) 19 órakor két szombathelyi alkotó, S. Horváth Ildikó grafikus rézkarcaiból és Stekovics Gáspár fotográfus, képzőművész felvételeiből.

Ölbei Lívia

Nemcsak törvény-, hanem talán sorsszerűség is van abban, hogy Stekovics Gáspár – aki sok-sok éve személyes szálakkal kötődik Szigligethez – az utóbbi években kiállításokkal, ráadásul fotókiállításokkal tér oda vissza. Egyenesen az idén 60 éves alkotóházba (a kiállítás ezért tisztelgés is a jubileum előtt), ahol nem megáll, hanem romantikusan összesűrűsödik az idő – és a kultúra meg a szellem, ahol esténként beszélgetni lehet, ahol működik még a harmóniában föloldódni képes feszültség; vagy legalább a harmónia, a szóértés képességének és a személyességnek az illúziója. Ahol nem is összesűrűsödik, hanem inkább kizökken az idő, ha mostanában nem éppen a kizökkenés jelenti a visszazökkenést. Ahol varázsütésre életgyőztesekké válnak az Életvesztesek (Berkovits György revelatív regénye abban a meggypiros papírkötésben). Személyesség nélkül fotográfia se létezik. Ha nincs bizalom, a „fotózott" (birtokba vett?) eleven arc egészen biztosan bezárul és maszkká változik. Ha viszont van bizalom, a fotó váratlanul megnyílik, mint valami profán pravoszláv ikon, és a személyiség legmélyebb, láthatatlan, viszont legjellemzőbb rétegeit világítja meg. (Lehetséges, hogy ez már maga a transzcendens.) Film, színház, muzsika, képzőművészet, irodalom. Keresztury Tibor, Nógrádi Gábor, Konok Tamás, Rába György, Ráday Mihály, Takács Zsuzsa, Szyksznian Wanda, Szebeni András, Vámos Miklós, Háy János, Csaplár Vilmos, Makk Károly, Esterházy Péter, Juhász Ferenc, Hajnal Gabriella, Fábri Péter, Berkovits György, Bán Zsófia, Radnóti Sándor (a tárlatot ő nyitja meg), Petrovics Emil – nevek a legújabb szigligeti albumból.

S. Horváth Ildikó rézkarc-illusztrációkkal kapcsolódik be a jótékony, örökösen hullámzó játékba (a háttérben a Balaton). Tulajdonképpen portrék ezek is, a szó tágabb értelmében. Esterházy Péterhez például az író női alteregója (animushoz anima, Nárciszhoz Psyché), Csokonai Lili és a Tizenhét hattyúk kapcsolódik. Vegyünk mondjuk a Brazilhattyút, hogy „Brazíliában akarok élni, mert ott jó".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!