Kultúra

2013.07.16. 13:50

Farkasmustra - A dzsungel könyve a kolostorudvaron

Celldömölk - Ideális helyszín szabadtéri előadások számára a celli belvárosban álló bencés kolostor udvara. Legutóbb A dzsungel könyvét lapozhattuk föl a kék ég alatt.

Ölbei Lívia

A ma már vonzó celli belváros meghatározó épülete a bencés kolostor: a déli homlokzaton napórával díszített épületben 50 éven át a városi tanács, illetve a polgármesteri hivatal működött; a kolostor jelenleg ismét a Pannonhalmi Főapátság tulajdona, celldömölki használatban.

Mostanában sok szó esik a vallási turizmusban, a több évszázados hagyományokkal bíró Mária-kegyhelyben, búcsújáró helyben rejlő lehetőségekről. A kolostor hangulatos – kiváló akusztikájú – udvarán az elmúlt években (a kétezres évek elejétől) többször fellépett már a Soltis színház, valamint a társulat fesztiválvendégei. Jó volna igazán bejáratott – fölépíthető mobilszínpaddal, nézőtérrel fölszerelt – szabadtéri játszóhellyé tenni a kolostorudvart, ahol legutóbb (vasárnap délután) A dzsungel könyvét élvezhette a több mint 120 fős közönség a Soltis színház előadásában. Kipling regényéből, A dzsungel könyvéből Békés Pál készített színpadi átiratot, a zeneszerző Dés László, a szellemes-ironikus dalszövegeket Geszti Péter jegyzi. A Soltis színház társulata pedig ismét bizonyította, hogy hangban, mozgásban, játékban „színpadképes"; a jellemfestő jelmezek erejéről, és az egyszerűen nagyszerű (könnyen mozgatható) díszletről nem beszélve. Az elő-adásban játszott még a társulat kisbusza is: első osztályúan alakította a takarást, egy pillanatig azt hihette az ember, ugrásra kész vad, csak a szeme (a szélvédő) villog a bozótban. Az új szereposztás főnyereménye a puha-ruganyos-érzékeny Bagira szerepében Benkő Ágnes; és persze a misztikus hangulatot árasztó Ká (azokkal a pici, váratlan és pontos fejmozdulatokkal): Stangl Franciska. Különben minden és mindenki a „régi".

Csak a befogadás-kirekesztés dilemmáját fölvető történet lesz egyre aktuálisabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!