Kultúra

2013.07.14. 16:23

Szalon: Víziók

Szombathely - A víz a témája a képzőművészeti főiskolások (a SEK alapképzés végzősei) Víziók című kiállításának, amely Baki Orsolya rendezésében nyílt az Agora Szalonban.

Merklin Tímea

Öt fiatal lány hozta el „vízióit" az elegáns terem falaira, van köztük bőrös, festő, grafikus és számítógépes grafikus. A péntek esti megnyitón egy videó installációval egészítették ki statikus képeiket: vízmozgások, tükröződések, fények, csillogások, fodrozódások, cseppek, folyások, kiömlés, csurgás – nincs is elég szó a vizes jelenségek kifejezésére. Ők sem a szavak emberei, képekben fogalmaznak.

Kondor Katalin a hátsó falon az árvízről mesél: lábak merednek ki a vízből, kidőlt temetői kereszt talán a levonuló ár után, a Duna sétány utcatáblája a szögesdrót kerítésen, az árvízkárosult mély szomorúsága. A bejárattól balra Rónai Zsófi számítógépes grafikája, polikarbonát plexi. Reichardt Sára Rezgő sorozata vegyes technikával készül: monotípia, tus. Jobbra Deák Eszter olajfestményei ilyen szép hosszú címekkel: „Túl sokan vannak a homok és túl kevés a délibáb", „Tiszta mint ásvány vízesés ioncserélt utódai", „Mélybenyúló bánat sötétségnek párja". Mátyus Mariann bőr – vászon – anilin alkotásai Jég – Víz – Gőz címmel.

Balról: Mátyus Mariann, Reichard Sára, Rónai Zsófia, Deák Eszter, Kondor Katalin a Szalonban. Fotó: Kiss Teodóra

– Mindenképpen olyan tág témát akartunk, így lett a víz, illetve szójátékkal a „víziók". A víz színei mindegyikünkhöz közel állnak – tudjuk meg Rónai Zsófiától, aki szakmát fog tanulni az egyetemi alapképzős diploma után: a jövő tanévben a Művészeti Szakközépiskola OKJ-s ötvös képzésére szeretne beiratkozni. Reichard Sára is oda szeretne menni, aki különben tetováló művésznek készül, egyelőre tanulja a fortélyokat, egy soproni ismerősétől kap tanácsokat.

Baki Orsolya kiállítás rendező elmondja, hogy figyelemmel kíséri a képzőművész hallgatók alkotómunkáját, közülük hívott meg néhányat erre az alkalomra. Akik itt kiállítanak, a SEK művészeti intézetének egy évfolyamon kezdett diákjai. Közönségük is fiatalokból állt, akik a Szalon után benépesítették a teraszon rendezett házi süteményes, pogácsás, borozgatós partit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!