Kultúra

2013.08.28. 14:41

A nagy füzet, Szász János jelenlétében

A nagy füzet című, Kristóf Ágota regényéből készült Szász János-film premier előtti díszbemutatójának ad helyet szeptember 17-én az Agora – Savaria mozi. Itt lesz a rendező is.

Ölbei Lívia

A díszbemutató szeptember 17-én 18 órakor kezdődik a Savaria moziban. A nagy füzet műfaji megjelölése: 109 perces magyar–német–francia–osztrák háborús filmdráma. A film alapjául szolgáló regényt írta: Kristóf Ágota, aki – ahogy már többször beszámoltunk –, gyermek- és ifjúkorának meghatározó éveit Kőszegen, illetve Szombathelyen töltötte, a KDG-ben érettségizett.

Az irodalommá alakított, Svájcban francia nyelven megírt A nagy füzet élményei is ehhez a vidékhez (a „kisvároshoz”) kötődnek. A nagy füzet főszereplője egy tízéves ikerpár, ezúttal Gyémánt László és Gyémánt András. A Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintos gyártási támogatásával készült mozifilm nemzetközi szereplőgárdát vonultat fel.

A nagymama szerepében a nemzet színésze címmel is kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas Molnár Piroska látható. Ahogy nemrég a Vas Népének is elmondta: nem volt könnyű a forgatás idején a gyerekszereplők előtt civilben is rideg nagymamának maradni. A filmet az Oscar-jelölt osztrák operatőr, Christian Berger fényképezte. Szász János filmje az idén elnyerte a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon a Kristály Glóbuszt, Magyarország A nagy füzetet nevezi a 2014-es Oscar-díjra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!