Kultúra

2013.08.28. 14:50

Bemutató zsinagógában

Vasárnap délután a Magyar Nemzeti Galériában nyílt meg 16. Zsidó Nyári Fesztivál. Este pedig a Dohány utcai zsinagógában a Budapest Klezmer Band ősbemutató koncertjét láthatta a közönség.

Rékai Zoltán

A Magyar Nemzeti Galériában Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai című kiállítás látható. A képek egy részét a jeruzsálemi Izrael Múzeum kölcsönözte, ezért itt nyitották meg a fesztivált. Az esemény jelentőségét Joel Razbozov, az Izraeli Parlament diaszpóra bizottságának elnöke, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke, Ilan Mor Izrael budapesti nagykövete, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója méltatta.

Este a Dohány utcai zsinagógában nagy érdeklődés kísérte a Budapest Klezmer Band koncertjét. Az együttes hol fergeteges, hol édesbús muzsikájával készítette fel a közönséget az est ősbemutatójára: a Haszene, azaz Esküvő című produkcióra. Ebben a 19. század végi, 20. század elejei zsidó esküvői hagyományokat elevenítették fel. Mindehhez a kivetítőn a publikum, amely nagy tetszéssel fogadta a bemutatót, zsidó esküvői képeket is láthatott.

A kulturális rendezvények fő helyszíne a budapesti zsinagóga (Fotó: Rékai Zoltán)



A hétfő estig tartó, nyolc helyszínen zajló fesztivál központja a Dohány utcai zsinagóga, de koncerteket rendeznek az Uránia Nemzeti Filmszínházban is. A programok között meghatározó szerepe jut a zenének. Így mások mellett fellép még a héten Lajkó Félix és zenekara, valamint a szefárdiak és askenáziak zenéjét játszó Asamblea Mediterranea.

Szombaton Szűcs Gabi előadásában Amy Winehouse dalait hallhatja a közönség szvinges feldolgozásában, s ezen az estén ad koncertet Ivri Lider, izraeli popsztár is. A fesztivál az operarajongók számára is tartogat zenei eseményt: szeptember 1-jén a zsinagógában lesz Rossini Mózes című operájának koncertszerű előadása. Ez a mű a Zsidó Nyári Fesztiválon hangzik el először Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!