Kultúra

2013.08.05. 22:00

Egy festői filmdráma

A francia Renoir-tól első hallásra a híres festőről, Pierre-Auguste Renoir-ról szóló életrajzi filmet várhatnánk. Helyette azonban egy szerelmi dráma bontakozik ki előttünk.

Kummer Dóra

A történet az első világháború idején játszódik. Egy fiatal lány jelenik meg az idősebb Renoir házában, hogy modellt álljon neki. Számos képet készít Andrée-ről festői környezetben, annak ellenére, hogy ízületi betegsége miatt már alig bír ecsetet fogni. Egy nap hazaérkezik fia, Jean Renoir, aki addig a fronton harcolt. A szülői házban próbál felépülni a háborúban szerzett sérüléséből.

A fiatal lány tele van álmokkal, színésznő szeretne lenni, és próbálja rávenni Jeant, hogy együtt készítsenek filmeket gyógyulása után. A fiú ugyan ígéretet tesz neki, de bajtársai iránti aggodalma miatt visszatér a háborúba. Az ezt követő, izgalmasnak ígérkező fejleményekről már csak a filmvégi feliratozásból tájékozódhatunk. Lassú történetvezetés, eseménytelenség jellemzi Gilles Bourdos rendező ezen munkáját. Érzelmi, fizikai állapotokat vitt filmvászonra.

Christa Theret játssza Andrée Heuschlinget, Renoir szerelmét (Fotó: port.hu)Megjeleníti a fiatalság utáni vágyat, a szerelmet, az elkötelezettséget, a betegeskedést. A filmnek komoly érzelemvilága van, a fordulópontok nélküli történet viszont unalmassá válna az operatőri munka nélkül. Mark Ping Bing Lee minden egyes képkockát tökéletesen kidolgozott. Harmonikus, ragyogó színeket, festői tájakat láthatunk. Mindez összhangban áll Renoir művészetével, aki soha nem festett feketével, mert így is annyi szörnyűség van a világon, nem akart ő is kellemetlen dolgokat létrehozni.

A film tehát a vizualitásra fekteti a hangsúlyt, fényképezése miatt érdemes megnézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!