Kultúra

2013.08.06. 22:00

Finom barokk muzsikával

Rendkívül finom lelkű zene Vivaldié, concertóiban gyönyörködhettünk a Szent Erzsébet (ferences) templomban rendezett hangversenyen, amely a Savaria Régi Zene Műhely nyitánya volt.

Merklin Tímea

A régi zene műhely idei koncertsorozatának ez volt az egyetlen olyan koncertje, ahol a kurzusprofesszorok együtt muzsikáltak a Capella Savaria művészeivel. Vivaldit szerettek volna játszani, és ehhez apropót is találtak. Az olasz barokk legismertebb zeneszerzőjének idén két évfordulója is van, az egyik születésének 335., a másik pappá szentelésének 310. jubileuma.

A Vivaldi koncert a Szent Erzsébet (ferences) templomban volt (Fotó: Horváth Csaba)

Vivaldi felszentelt pap volt, de nem misézett. Hegedűművész volt, és operákat írt, népszerűségét concertóinak köszönhette. Muzsikája ma megint népszerű, concertóit lépten-nyomon játsszák, kamarazenekarok éppúgy, mint nagy együttesek, sőt már jazzesítették is. A Savaria Régi Zene Műhely is a concertóiból válogatott, méghozzá úgy, hogy megcsillanthassa tudását valamennyi tanár: Prehoffer Gábor (barokk furulya), Bertalan Andrea (fuvola), Kalló Zsolt (barokk hegedű), Papp Rita (csembaló), Kallai Nóra (barokk cselló), Feriencsik László (barokk fagott), Simon Bettina (barokk oboa), Kónya István pedig a lant egy változatával, a hosszú nyakú arciliutóval lépett fel. Minden számnak volt érdekessége a rendkívüli virtuozitástól a természeti hangok (pacsirta, vaddisznó) megjelenítéséig. A csembalóverseny először hangzott el Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!