Kultúra

2013.10.18. 15:40

Hangverseny az emberi méltóságért

Szombathely - Csütörtökön este a Bartók Teremben az utolsó stádiumban lévő daganatos betegek megsegítésére rendeztek jótékonysági hangversenyt.

Némethy Mária

„Ön élete utolsó percéig fontos nekünk, s mi nemcsak azért fogunk mindent megtenni, hogy békében halhasson meg, hanem hogy mindvégig emberhez méltóan tudjon élni.” A hospice, azaz a végső stádiumban lévő betegek megsegítésére létrehozott mozgalom angol megalapítójának, Cicely Saundersnek a szavai ezek. A BBC Rádió szervezésében 1997. óta szerte a világon, Új-Zélandtól Svédországig, Jamaikától Japánig énekkari hangversenyt rendeznek a szenvedő betegekért. Ez a hospice hangja – értük.

Hazánk az idén tizennegyedik alkalommal csatlakozott ehhez a nemes mozgalomhoz. Szombathelyen, a Bartók Teremben csütörtökön este együtt gondoltak előadók és hallgatók a szenvedő betegekre, azokra, akik már örökre eltávoztak, vagy még élnek, gondoltak hozzátartozóikra, barátaikra. A hallgatóság sorában ott ült sok kórházi dolgozó, orvosok és ápolók, s eljöttek olyanok is, akik már elvesztették szeretteiket. Értük szólt a Bartók Béla Zeneiskola növendékeinek hangversenye, vers – amellyel a korábbi hangversenyek állandó házigazdájára, Balogh József költőre emlékeztek -, és dal is.

Gordonkázott Cserkuti Gábor, a kőszegi Budaker Gusztáv Zeneiskola egykori növendéke, a deutschlandsbergi buszbaleset egyik túlélője is. Az emelkedett hangulatban még humor is megcsillant az esten.

A Szombathelyi Hospice Alapítvány rendezte a hangversenyt sok támogatóval. Az alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Ruzsa Ágnes köszöntötte a közönséget. Az alapítvány eszközvásárlásra, kötszerekre, matracokra, infúzióra fordítja a befolyt összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!