Kultúra

2013.10.04. 17:15

Ilyen a zeneovi

Kőszegi Közművelődési és Művészeti Program ez a KŐ-KÖZ-MŰ 2013/14, pályázati támogatással és vidám, játszva tanító zeneovival a megújult, sokfunkciós Jurisics-várban.

Ölbei Lívia

Csaknem 25 millió forint támogatást nyert a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház a pályázatra sikerrel benyújtott „KŐ-KÖZ-MŰ program 2013/14”-gyel. A program az idén június közepén indult és jövő év június közepén ér véget. A projekt ráadásul száz százalékos pályázati támogatást nyújt, vagyis nem igényel (önkormányzati) önerőt. 

A nyár eleje óta tartó előkészületek után szeptembertől elkezdődtek azok foglalkozások, amelyeket már a pályázatból finanszírozunk, mondja Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója. A pályázatból sikerül megvalósítani heti szakköröket, havi szakköröket, felmenő rendszerű művészeti versenyeket és két témahetet a Jurisics-várban.

A heti rendszerességgel működő szakkörök között van képzőművészeti, néptánc-, népi ének-, kamarazene-, modern tánc-foglalkozás (BE-JÓ, Dance Jam). Havi szakkörként működik a zeneovi.A programban a következő szervezetek és intézmények működnek közre: Béri Balog Ádám Általános Iskola, Bersek József Általános Iskola, Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola és Óvoda, Újvárosi Óvoda, Központi Óvoda, Kőszegfalvi Óvoda, Felsővárosi Óvoda, Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola, Dr. Nagy László EGYMI.



A „Zeneovi-zenevár” első foglalkozására október első hetében került sor a Jurisics-várban. A gyerekek Scheer Bernadett vezetésével ismerkedtek meg a hangjegyekkel és a zene alapjaival. Vonós- és ritmushangszereket mutatott be, természetesen sok játékkal vezette be a legkisebbeket a zene világába. Amint azt felvételünk is tanúsítja, a gyerekek nagy örömmel vetették bele magukat a játékos, önfeledt tanulásba.

A zeneértés, a zene szeretete pedig nemcsak boldogabb, harmonikusabb emberekké teheti őket, hanem még ahhoz is hozzájárulhat, hogy később értő füllel hallgassák a koncerteket, a zenés színházi előadásokat. Mondjuk éppen a Jurisics-várban, a Kőszegi Várszínház fantasztikus helyszínén, ahova már most, kisgyerekként „odaszokhatnak”. A program belső szakmai megvalósítói: Gelencsér Ildikó és Bakos Zoltán. 

Az alaposan megújított Jurisics-vár tehát minden korosztálynak izgalmas programokat kínál. A legkisebbeknek mostanában például zeneovit, a nagyobbacskáknak szakszerű és játékos idegenvezetést: kirándulást a várban, felfedezve a rejtett sarkokat is. És már nem kell túl sokat aludnunk ahhoz sem, hogy a művelődési központ és várszínház kicsi, de annál erősebb csapata megint színre vigye a nyarat: lesz megint sokféle előadás, zene és kortárs tánc. Kezdhetjük a visszaszámlálást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!