Kultúra

2013.10.02. 14:10

Itt a Genius Savariensis Szabadegyetem

Október 7-én (hétfőn) 16.30-kor elindítja első Savaria-kurzusát a Genius Savariensis Szabadegyetem. Az előadások nyilvánosak, ingyenesek; a hallgatóság jeles régészekre, történészekre, művészettörténészekre számíthat.

Ölbei Lívia

A Genius Savariensis Szabadegyetem - eddigi három felolvasóülése után - elindítja tematikus kurzusait, elsőként a négy féléves, összesen negyvennyolc előadásból álló Savaria-kurzust, amely Savaria és Szombathely történelmét tárgyalja. A kurzus előadói szakterületük jeles képviselői, régészek, történészek, művészettörténészek. A programért dr. Katona Attila PhD, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Történettudományi Intézetének igazgatója felel.

A kurzus kéthetes időközönként félévenként 6 alkalomból, s alkalmanként két előadásból áll, minden alkalommal 16.30-tól 18.45-ig. Az első előadás október 7-én 16.30-kor kezdődik a képtár földszinti előadótermében.

Pusztay János, az ötletgazda (Fotó: Benkő Sándor)

A kurzus látogatása ingyenes. A résztvevők, amennyiben igénylik és eleget tesznek bizonyos beszámolási (vizsga-) kötelezettségnek, tanúsítványt kapnak a kurzus elvégzéséről. (A képzési szerkezet általános leírása, valamint a szabadegyetem valamennyi eddigi és tervezett programja olvasható a Genius Savariensis Szabadegyetem honlapján: www.geniussavariensis.hu)

" A Genius Savariensis Szabadegyetem célja a kurzussal az, hogy városunknak mind több lakója tudatában legyen Szombathely múltjának, jelenének, tudatos és öntudatos Savaria-polgárrá váljon ", mondja prof. dr. Pusztay János, a szabadegyetemi kezdeményezés ötletgazdája, akinek régóta személyes meggyőződése, hogy Szombathely fejlődése csakis az egyetemes értékek rendszerébe illeszkedő helyi értékek felmutatásával, gyarapításával lehetséges. Mindemellett Nyugat-Európában járva, egyetemi vendég-professzorként erősödött meg benne az a gondolat, hogy az élethosszig való tanulásnak milyen elképzelhetetlenül nagy jelentősége van az ember életében. A Genius Savariensis Szabadegyetem is ebben a szellemben fogant, hogy a maga szellemi tőkéjével, a legfelkészültebb szakemberek mozgósításával felkeltse az érdeklődést; legelőször is Savaria-Szombathely történelme iránt. A Savaria-kurzus tehát október 7-én 16.30-kor kezdődik a képtárban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!