Kultúra

2013.10.11. 16:40

Kiállítás Bakóczról – Szombaton családi nap és műhelytitkok

Szombathely - Az egyházmegyei levéltárban csak egy hétig látható a Bakócz Tamás és korát bemutató kiállítás. Szombaton családi nappal folytatódnak a katolikus kultúra napjai.

Némethy Mária

A hajdani dominikánus papból bíborossá, egri püspökké, esztergomi érsekké lett Bakócz Tamás évtizedekig Magyarország legnagyobb hatalmú ura volt. Az egyetlen magyar pap 2013 februárjáig, akinek komoly esélye volt, hogy pápa legyen.

Ez – az 1513 márciusi pápaválasztó konklávé – adja az apropóját a péntek délután megnyílt Bakócz Tamás és kora – 15–16. századi oklevelek a vasvári káptalan levéltárából címmel megnyílt kiállításnak. Az egyházmegyei levéltárban a kiállítást megnyitó dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész beszélt arról, hogy a középkor nem volt annyira sötét, s nem volt rá jellemző akkora elnyomás sem, mint ahogyan azt anno tanultuk az iskolában. Szólt a középkori Magyarország európai súlyáról, tekintélyéről, megemlítve: amikor Bakócz bevonult az örök városba, a rómaiak is elcsodálkoztak a menet pompáján. A saját erejéből nagy karriert befutott Bakócz, aki Mátyás király diplomatája is volt, sok szállal kötődik Vas megyéhez az Erdődy családon keresztül.

A kamarakiállítás egy hétig lesz látható. Diákcsoportok részére levéltári foglalkozás kapcsolódik hozzá, ezt előzetes bejelentkezéssel lehet igényelni a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban.

A Magyar Katolikus Kultúra Napjai keretében szombaton 10–17 óra között családi nap lesz a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstárban és a Romkertben. 70 éve nyílt meg az első egyházművészeti kiállítás a Püspökvárban, ezért tárlatvezetés indul 10 és 11 órakor a Sala Terrenában. 10–14 óra között lovagi hétpróba játék és kézműves foglalkozás lesz a Romkertben, 14–16 óra között pedig séta Savaria romjai közt a Vasi Múzeumbogár Klub ifjú tárlatvezetőivel. 16 órától a romkerti régésztáborokról lesz előadás, fél 5-től Apuleius Aranyszamár című művét láthatják, majd 17 órától dr. Kiss Gábor régész a középkori Püspökvárról tart vetített képes előadást a Smidt Múzeumban, ahonnan a résztvevők elsétálnak a Romkertbe.

Délután fél 3-kor Misztériumok és műhelytitkok címmel a székesegyházi Szűz Mária életét bemutató festménysorozat elkészültének hátteréről lesz vetített képes előadás a székesegyházban. Az előzményekről szól a festőművész megbízója, dr. Konkoly István nyugalmazott megyés püspök, előadó Kisléghi Nagy Ádám festőművész. Azután beszélgetés lesz a meghívott vendégekkel, majd a festőművész kalauzolásával a festmények részletes bemutatása következik. Köszöntőt mond és a beszélgetést vezeti Császár István helynök, székesegyházi plébános. Meghívott vendégek a festmények modelljei és a segítők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!