Kultúra

2013.11.28. 12:35

Mumus a Meseboltból

Szombathely - Aki otthonosságra és szorongásmentes biztonságra vágyik, föltétlenül nézzen be a Meseboltba. A bábszínházban zajló elhivatott szakmai munka mellett - vagy azzal szoros összefüggésben - éppen ez: az otthonos biztonság megteremtése ma az igazi mutatvány. Meseboltos Mumus-premier vasárnap délelőtt az MMIK-ban.

Ölbei Lívia

Miközben a csütörtöki közgyűlés napirendi pontjai között az MMIK is fölbukkan (hogy akkor mégis átvenné a város az államtól), a Mesebolt színpadán egyszer csak óvatos mutatóujj emelkedik ki egy vidám fiókból. De nem is mutatóujj, hanem sipka: egy borzas mumusgyereké, aki megszökött a felnőtt mumusok szigorú világából, és egy bizonyos Bencénél kötött ki, egy bizonyos tetőtéri albérletben.

A színpadon minden mozog, mindennek lelke van: a bögrétől a kockás konyharuháig és Bence kockás paplanáig, amely szempillantás alatt képes eltűnni a praktikus ládafiában. (Tervező: Grosschmied Erik, bábtervező: Bérczes Katalin.) Ez az a hely, ahol minden szorongás föloldódik.

Mutatványt látunk a legújabb, óvodás és iskolás korosztálynak egyaránt ajánlott meseboltos előadásból, amely Rákos Péter IBBY-díjas meseregényéből készült. A ma már klasszikusnak számító, több földolgozást megért Mumus a padláson színpadi átiratát Kolozsi Angéla Blattner-díjas bábszínész, író, rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem óraadó tanára jegyzi, ő az előadás rendezője is. Színészként korábban a Mesebolt Amália című előadásában találkozhatott vele a szombathelyi közönség (és ha találkozott, nyilván nem is felejti).

Kovács Géza, a Mesebolt igazgatója hangsúlyozza: rendkívül fontosnak tartja, hogy a szombathelyi társulat rendezőként is megismerhette Kolozsi Angélát, akinek elhivatottsága, a szó legszebb értelmében vett munkamániája példaértékű, a vele eltöltött próbafolyamat pedig jelentős szakmai tapasztalatokkal jár a fiatal színészek - Dénes Emőke/Kőmíves Csongor, Kovács Bálint, Lehőcz Zsuzsa és Takács Dániel számára. Az előadás zeneszerzője Sáry Bánk, akit Kovács Géza úgy jellemez, hogy nem klasszikus bábszínházi zeneszerző , amennyiben nem a bábszínházban megszokott édi-bédi zenei világot képviseli ellenben jó zenéket szerez.

Mindent összevetve: kiváló alkotógárda együttműködésében született meg a legújabb Mesebolt-előadás (is). A Mumus a padláson premierje december elsején 10 órakor kezdődik az MMIK színháztermében, ahol a mumusfülek hosszúságát fityiszben mérik, és egyáltalán nem mindegy, hogyan ér padlót a röpülő vajas kenyér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!