Kultúra

2013.11.07. 14:10

Mondd el fiaidnak

Szombathely - Kiss Károly kiváló kötete, az október elején ünnepélyesen bemutat ott Mondd el fiaidnak című nagy siker, sokan keresik.

Némethy Mária

2010 áprilisában a szombathelyi Püspökvárban katolikus-zsidó közös megemlékezés volt a holokausztról, és Kovács Sándor egykori szombathelyi megyés püspök zsidókat mentő tevékenységéről a vészkorszak idején.

Az a konferencia inspirálta könyv megírására a Szombathelyen élő nyugdíjas gazdasági szakembert, a most 80 éves Kiss Károlyt, a Mondd el fiaidnak című könyv megírására. Ennek ünnepélyes bemutatója október elején volt a szombathelyi városháza dísztermében, amelyen nagyon sokan vettek részt.

Dr. Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója a könnyek könyvének is és az öröm könyvének is nevezte a kötetet, hiszen a dokumentumok bemutatják, mi történt Vasban a zsidósággal, s azt is, hogy voltak embermentők is.

A szerzőnek nagyon sokan gratuláltak a könyvhöz, köztük katolikus papok, zsidó rabbi, ismert tudósok is. Rengeteg levelet, telefonhívást kapott az országhatáron belülről és kívülről egyaránt.. Kiss Károly könyve eljutott már USA-ban élő tudóshoz és Orbán Viktor miniszterelnökhöz is.

Többen érdeklődtek szerkesztőségünkben is aziránt, hol kapható a kötet. Kiss Károly elmondta: dr. Veres András püspök kérésére a püspökvár melletti úgynevezett bazársoron lévő boltban juthatnak hozzá a helytörténeti kuriózummal is szolgáló kötethez az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!