Kultúra

2013.11.18. 15:01

Népi énekesek és zenészek műhelye

Gencsapáti – A Vass Lajos Népzenei Szövetség és a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár Népi énekes műhely címmel egynapos regionális szakmai továbbképzést szervez.

Merklin Tímea

A fószervező Tanai Erzsébet népdalénekes, népzeneoktató, a Népművészet Ifjú Mestere, akinek könyvtárosi tevékenysége mellett élethivatása a népi éneklés újjáélesztése, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnökségi tagja. A továbbképzésben Vas, Zala és Veszprém megye népdalkör vezetői, népdalénekesei, valamint a népzenét, népdalt oktató pedagógusai vesznek részt november 23-án, szombaton 9.30-tól.

A Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtárban zajló programok célja, hogy népzene-elméleti előadások mellett tapasztalt népzenetanárok segítségével tanuljanak egy-egy kisebb tájegység népdalaiból, népzenéjéből. – A műhelyekben lehetőség nyílik egyéni konzultációra is, főleg azoknak, akik nem tudtak részt venni a szövetség szigligeti országos táborában – tudjuk meg Tanai Erzsébettől, aki a program keretében a nyári országos továbbképzésről is beszámol a rendezvényen.

– Remélem, hogy e kötetlen szakmai találkozások segítséget adnak ahhoz, hogy minél hitelesebb tudással rendelkezzenek a népi hangvételről, a magyar népzenei dialektusokról. Ezen kívül lehetőség nyílik a csoportok közötti kapcsolatok építésére, tapasztalatok átadására. A nap programjában szerepel továbbá Hujber Ferenc citerás, aki a Szigligeten tanult bácskai és szatmári népdalcsokrot mutatja be, majd tanítja az érdeklődő citerásoknak. Varga Diána népdalénekes, népzenetanár adventi és karácsonyi népdalokat és népi énekeket tanít diákoknak és népdalkör vezetőknek.

A résztvevők meghallgatnak eredeti felvételeket is. Így tanulhatnak moldvai népdalokat a szólóénekesek és a népdalkörök vezetői Pintér Anikó népdalénekes, népzenetanártól a 2013-as szigligeti továbbképzésen tanultak alapján. A könyvtárban népzenei kiadványokból rendeznek kiállítást: Horváth Károly, Békefi Antal, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Olsvai Imre, Barsi Ernő, Ág Tibor és más népzenekutatók gyűjtéseiből válogathatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!