Kultúra

2013.12.30. 09:03

Dan/te pokoljárása

Embertől emberig tart Centauri Jégvágó című, frissen megjelent, letehetetlen sodrásban tartó, első nagyregénye. A legelső mondat „Ember!” -rel kezdődik, a legutolsó „emberrel” ér véget, a nagy lélegzetű regénykör bezárul.

Ölbei Lívia

Bár a hús-vér valójában a nyilvánosság előtt sosem mutatkozó, mindenét mondatokká fogalmazó szerző (aki, ugye, manapság tkp. különben sem létezik) korábbi két kötetének kisprózái, mint szétszakadt kontinensek, titokban már rég a „nagy történet” felé mutattak. Igaz, ma állítólag „nagy történetek” sincsenek. Hogy miképpen vannak mégis, az maga a Jégvágó című regény. A regényjáték életbevágó tétje. És hát abban sem lehetünk egészen biztosak, hogy a Pátosz – az első Centauri-kötet 2007-ből – vonatütközőn utazó-örvénylő fiatalemberének semmi köze nincs az alig néhány hetes, 2013-as Jégvágó kamaszkorból épp kinőtt főhőséhez. De ne szaladjunk ennyire előre. Igaz, ezen a helyen a Jégvágót elemezni lehetetlen, legföljebb problémák vethetők föl, utak jelölhetők ki.

Probléma persze nincs is: aki – ahogy a fülszöveg írja – „hamisítatlan amerikai nagyregény”-re vágyik, szókimondó elbeszélővel (ő maga a fiatal főhős), sok kalanddal, titokkal, izgalommal, szerelemmel, bánattal, utazással, gyilkossággal, a Jégvágótól maximálisan megkapja a magáét. És akkor bizonyos szempontból ennyi pont elég is. (Akár a legtöbb.) Bár a hamisítatlan amerikai nagyregény szerzője magyar, izgalmas, plasztikus magyar nyelven ír; vagyis akkor „hamisít”?, játszik?, parodizál?, tiszteleg?, esetleg ezt mind együtt? És már el is kezdődött az a gyönyörű, problémákat kibontó, meg sosem oldó játék, amitől mégiscsak igazán érdemes elmerülni ebben a könyvben.

Jégvágó. Erős cím, amely rögtön szövegközi utazásra indít, a kortárs orosz Szorokin A jég című regényét (A jég-trilógiát) hívja elő. Szorokinnál azok tartozhatnak „a szív testvériségéhez”, akiknek a jégkalapács alatt megszólal a szívük. Centaurinál a jégvágó (mint konkrét, brutális orvosi szerszám, koponya-lékelésre való) segít hozzá az elhülyüléshez?, boldogsághoz?, általános szeretethez?; vagy mihez? De hogyan működik a jégvágó-metafora? A Szorokin-mitológia fontos eleme a gömbként működő víz, Centauri hőse végül metaforikus-valóságos vízbe merül. Szorokin szerint A jég nem a diktatúra regénye, hanem az elveszett paradicsom keresése. Mintha ezt – az elveszett paradicsomot – keresné Dan, a Jégvágó hőse-elbeszélője is, miközben megjárja a poklot-purgatóriumot, szöveg szerint is megidézve Dantét és az Isteni színjátékot (és az eltévedt, útkereső, önkereső embert, jelöletlenül fölfedve a Zabhegyezőt). Coolbirth nagyi jeget hord a nevében.

A madárnyelven beszélő szépséges Téa a paradicsom (a pokol?) hírnöke. Ha pokolra jutsz, legmélyére térj, az már a menny, mert minden körbeér; mondja Weöres Sándor. (És megint Szorokin gömbjénél, Dan utazásainál vagyunk.) Mindeközben a Jégvágó főhőse – a San Franciscóból útnak induló főhős sorsa – gyanúsan több ponton megegyezik a családi legendárium szerint rokon Jack London sorsával. (Akkor most Jack London kinek az őse? Dané? Centaurié? Mi a különbség? Ki a jelölt? Ki a jelölő? Hol a valóság? Hányféle van belőle?) A kulcs a könyv, a könyvtár – amely a mondatok erdejében Borgeshez, vagy Ecóhoz nyit ösvényeket. Könyvtár a világ, könyv(szereplő) benne minden férfi és nő. Vagy inkább olvasó. Vagy olvasat. Közben még az is előfordulhat, hogy a Jégvágó titkos átirata A rózsa neve című Eco-regénynek: fönn a krimi, a kaland, lenn a világmagyarázat, az irodalomelmélet, a filozófia. Talán a könyvfaló Dan könyvtárából kerül elő az a hiányzó Arisztotelész-kötet (a Poétika komédiát tárgyaló fejezeteivel), amelyet eddig a melki kolostor könyvtárában kerestünk.

„Még szerencse, hogy már mindent elmeséltem”, mondja a gömbbe záruló Dan az utolsó lapon.
Reméljük, Centauri még nem mesélt el mindent.

(Centauri: Jégvágó, Magvető, Budapest 2013.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!