Kultúra

2014.01.02. 17:15

Faragó András szenvedélye a hagyományos operett

Faragó András nemrég nyerte meg a Sztárséf műsor fődíját. Megszállottan szereti a hivatását, az ünnepek előtt Izraelben járt.

Szekér Dóra

A szakmában csak Topiként emlegetik. Nagy gourmand, imád főzni, és minden szerepében van egy cseppnyi humor. Szombathelyre kedves figuráit hozta, itt volt vele: Tevje, a Hegedűs a háztetőn tejesembere, Miska főpincér a Csárdáskirálynőből, de legfőképp egy ünnepektől meg-idézett higgadt ember, hátrafésült hajjal, csíkos kötött sállal a nyakán. A művész játszott Indiánt a Kakukkfészekben, Heródest a Szupersztárban, választották már az év operett színészévé is, de kedves szerepeire a legbüszkébb.

Bereczki Zoltánnal öltözött együtt, és halkan beszélgettek, amikor bekopogtam. Komoly, visszafogott férfi ült az asztalnál, ráérősen olvasgatott valamit, előtte a telefonja, háttérben vállfán egy zakó lógott. Csendesen várt és figyelt, amíg Zolival beszélgettünk, majd készségesen válaszolt minden kérdésre.

– Hát, csupán három napja jöttem haza Izraelből, ahol a színházzal turnéztunk. Tel Avivban tizenhárom előadást játszottunk a Csárdáskirálynőből. Zajos, teltházas esték voltak, felejthetetlen élmény mindnyájunknak. Képzeld el, milyen volt december 23-án a Gecsemáné Kertben sétálni, két nappal Jézus születése előtt! Az a hangulat könnyet csal az ember szemébe.

A szombathelyi fellépés kellemes számára, nemcsak a jótékonykodás, de a kollégák miatt is, többükkel együtt dolgozik az Operettszínházban, másokkal játszott már együtt más darabokban is. A Szép nyári nap című előadásban Csepregi Éva és Vágó Bernadett is fellép. Topi Tóth Antalt a TSZ mellék-üzemvezetőt játssza.

– Január 3-ától megy újra a darab a régi csapattal az Operettszínházban, aztán, lesz Cirkuszhercegnő próbám, volt már egy olvasópróba, Verebes István rendezi. Két bemutatóm volt tavaly a Csókos Asszony a Tháliából jött át hozzánk, a Szép nyári nap pedig fantasztikus vígjáték-operett, nagy siker.

Faragó András számos filmből és televíziós műsorból lehet ismerős mindnyájunknak. Ki ne emlékezne az Angyalbőrben Mamutjára, a Tűzvonalban Lajosára. Nyilvánvaló, hogy a Gálvölgyi Show-ból ismert szobabiciklit tekerő erős fickó figurája ugrik be elsőként mindenkinek, ha a művészt meglátja, de szerintem zseniális volt a Valami Amerika 2 verőlegényeként is, tudják, a Bala nevű szereplő bandájából. Bala azért mert övé a fél Balaton, érted? Mondta akkor az egyik szereplő, és itt (is) lehetett nevetni. Hallgatom, ahogy beszél, és a szerepeiből ismert vicces figura nyomát keresem, de sehol sem találom, olyan komoly és visszafogott művész ül velem szemben. Amikor a szerepekről kérdezem, lelkesen folytatja:

– Tudod, én szeretem az operettet, és egyáltalán a zenés színházat, mivel ennyire szereti a közönség, ezért ezt játszani is jó! Vannak ezek a kedves, esendő, és vicces szerepek, amelyeket gyorsan megkedvelnek a nézők. Én a hagyományos operettjátszás híve vagyok. Nyilván nem árt, ha leporolja az ember, de a hagyományokra épülő rendezést szeretem. Már 1981 óta vagyok a pályán, rengeteg operettet játszottam, ha találkozik az előadók és a rendező ízlése azzal, amit a néző elvár, akkor csodálatos előadások születhetnek.

Beszélgetésünk közben visszatér az öltözőbe kollégája, Bereczki Zoltán, és átbeszélik a sorrendet, pontosan megszámolják a dalokat, melyik, melyik után következik. Kíváncsian kémlelem a listát, vajon mit énekel majd. Látom, klasszikus komédiás-dalok, operett-klasszikusok és slágerek is vannak a repertoáron. Kérdezem, mi alapján válogat, amikor összeállít egy műsort. Azt válaszolja, hogy természetesen a közönség által legismertebb nótákat mindenképpen repertoáron kell tartani.

– Ha látják, hogy kint van a nevem a színlapon, nyilván van egyfajta elvárás. Így jöhetett szóba a tejesember is, vagy például a Bőg a tehén, mert nincs kalap a fején című klasszikus.

Magára hagyjuk néhány percre, hiszen tudjuk, hogy ilyenkor egy újságíró már csak zavarhat. A színpadra Nagy Sándor és Vágó Bernadett duettjeit követően érkezik, a tőle megszokott humoros belépővel. A közönség vastapssal jutalmazza a széles gesztusokkal érkező művészt. Ahogyan énekel, teljesen átszellemül az arca. Olyan, akár egy bohóc, vannak dalok, amelyekben sírva komédiázó vidám alak, máskor cinkosan összekacsint a hallgatósággal, akik között sok a fiatal, de a visszafogottabban viselkedő idősebbekből is vannak jó néhányan. A Temetném a munkát dallamait vele énekli öreg és fiatal, a többi ismert slágerre néhányan táncra perdülnek. Közben néhány dallal drámai oldalát is megmutatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!