Kultúra

2014.01.12. 10:30

Hangulatos hétköznapokat kíván

Szombathely - A hétköznapokat kívánja hangulatosabbá tenni Devecsery László új könyve, az Ügyeskedő. A szerző nem a levegőbe, hanem saját tapasztalatból beszél: a könyvben látható összes díszt, tárgyat ő maga is elkészítette.

Ölbei Lívia

„Mielőtt e könyv megírásához fogtam, elkészítettem minden tárgyat, aztán lefényképeztem. Ezek a képek a könyv illusztrációi, amellett segítik a díszek elkészítését, a leírással együtt", írja a Croatica Kiadónál (Budapest) megjelent „foglalkoztatókönyv" beköszöntőjében Devecsery László, aki azzal ajánlja a reménybeli olvasó – és alkotótárs – figyelmébe a kötetet, hogy „nem csupán az ünnepek, a hétköznapok is hangulatosabbá válnak, ha egy-egy saját készítésű díszt az ajtónkra, ablakunkra teszünk". Némi kézügyesség, fantázia mellett nem kell ehhez más, mint dekorgumi, vagy kartonpapír, esetleg festék az üvegek dísztárggyá változtatásához, szalma, aztán olló, cérna, ragasztó, alkoholos filctoll – és persze maga az Ügyeskedő, útmutatónak: „Óvónőknek, óvóbácsiknak, tanítóknak, tanároknak, szülőknek, nagy szülőknek, vagyis mindenkinek, aki szeretné hangulatosabbá tenni környezetét."

A könyvecske tematikusan az évszakok, ünnepek változását követi.

 

Balra a címlap, jobbra virágcsendéletek – a kötet 10. oldaláról

A karácsonyfáktól, fagyöngy-koszorúktól búcsúzóban (amikor az üzletekben máris megjelentek az első tavaszi virágok: primulák és krókuszok), amikor a nappalok hosszabbodásával egyre inkább, egyre türelmetlenebbül várjuk a tavaszt, lassanként a tavaszi díszek megtervezése, elkészítése is hozzájárulhat a tavaszhíváshoz.

Nézzük például a virágcsendéleteket, a 10. oldalról. A tizenegyediken a leírás: „Vázlat segítségével tervezzük meg a csendélet egészét, ennek megfelelő méretű legyen a dekorgumi alap. Én különböző nagyságú virágokat választottam. Először a szirmokat, majd a középső kis kört ragasztottam fel. Ezútán íves formában helyeztem el a szárakat, és ezekhez kapcsolódóan a leveleket. (1. kép)"

Alatta pedig már nem is a tavasz, hanem a nyár színei, cikkcakk-ollóval, hullámos élű ollóval, és a piros árnyalataival. Tessék kipróbálni. Türelem, játék. A szerző abban bízik, hogy a lakásdíszek – legyen tél, tavasz, nyár vagy ősz – sosem magányosan, hanem mindig társaságban készülnek.

(Devecsery László: Ügyeskedő, Croatica Kiadó, Budapest 2013)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!