Kultúra

2014.02.24. 15:35

Jelenkori kívánalmak

Szombathely - A Ferrum Színházi Társulás „két mulatságos színpadi játékot” kínál: a Házasulók bemutatóját március 5-én 19 órakor tartják az MMIK-ban, aztán 8-án ismét lesz előadás.

Ölbei Lívia

A két 18. századi komédia bemutatásához nem csak az alapanyagban rejlő kihívások – és a szórakoztatási szándék – adtak indíttatást: az alapító és művészeti vezető Török Gábor számára fontos szempont volt, hogy az előadás könnyen mobilizálható legyen. Minél többet tud játszani, tájolni a Ferrum, annál nagyobb az esélye a fennmaradásra. Az amatőr társulati létezést több mint 30 éve tudatosan – de egyre nehezebben – vállaló, sok más elismerése mellett közösségi Csokonai-díjas Ferrum egyesületként működik. Székhelye ma is az MMIK (sokáig a megyei művelődési központ csoportjaként tartottuk számon). Pontosabban működésének mai helyszíne az „MMIK-épület", hiszen maga az intézmény megszűnt, az Agora vállalta az infrastruktúra üzemeltetését. Az épülethasználat minden percéért és négyzetméteréért fizetni kell – ez a szerződéses állapot egyelőre május végéig tart –, ezért jut alig-alig színpadhoz a társulat a bemutató előtt, az meghaladná anyagi erejét, még a kedvezményes fizetési feltételek mellett is. Marad a próbaterem.

MMIK, Ferrum-próba. Balra elöl az asztalnál: Pintér Viktória, mellette Németh Gabriella. Jobbra: a férjre vágyó Borka asszony és a fifikás György deák, azaz Márczi Renáta és Bálint Mátyás. Fotó: Horváth Csaba

Amikor pénteken délután megérkezünk, Sövény László éppen széklábat fűrészel az ajtó előtt: a kellékbútor túl magas volt, igazítani kell a méretén. Benn Borka asszonyt és György deákot figyeli árgus szemekkel a szintén ferrumos Pintér Viktória – a rendező. Tetszik neki, amit lát: „Jó az atmoszféra, szép együtt-játszásokat láttam, előadás-szaga volt az egésznek." A Házasulók címen ajánlott este második darabja a Kocsonya Mihály házassága, amelynek rendezője Németh Gabriella – aki szerepet is vállalt a jóízű játékban. A régi ferrumosok mellett komoly feladat hárul azokra a fiatalokra, akik az elmúlt egy évben érkeztek a Ferrumhoz, a megújulás és a folyamatosság jegyében.

Az előadáshoz mellékelt útmutató szerint a „Ferrum újból felfedezte, felfrissítette, a mai kívánalmakhoz igazította az ősidők óta aktuális témákat, például az elvakult szerelmet és az érdekházasságot kigúnyoló remekléseket." A dramaturgi munkát Török Gábor végezte el, aki rendezői minőségében – ahogy maga fogalmaz – most egy kicsit „hátralépett". Bemutató: március 5-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!