Kultúra

2014.04.14. 12:25

Kazinczy-jelvény, arany fokozat

Két Vas megyei diák teljesítményét is a legkiválóbbak közé sorolta a rangos szakmai zsűri a hétvégén hagyományosan Balatonbogláron megrendezett dunántúli Kazinczy-versenyen.

Ölbei Lívia

A területi fordulókról összesen ötvenhárom 7. és 8. osztályos diák – többségükben nyolcadikosok – jutott el a balatonboglári fordulóig, a budapesti gyerekek is itt versenyeztek. Egy szabadon választott, illetve egy, a helyszínen kézhez kapott szöveg értelmező felolvasása volt a feladat. (Ez utóbbi szöveggel húsz percig ismerkedhettek a versenyzők.) A szabadon választott kategóriában tanulmány- vagy esszé-részlettel lehetett színpadra lépni, itt szépirodalmi szövegek nincsenek versenyben. A gyerekek két csoportban mutatkoztak be. Mindkét bírálóbizottságban rangos szakemberek foglaltak helyet: dr. Kovács Dániel főiskolai tanár, Kazinczy- és Lőrincze-díjas – a zsűri elnöke; Fejes Lajosné tanár, Péchy Blanka-díjas; Bordi András Kazinczy-díjas rádiós bemondó; Wacha Imre egyetemi docens, Kazinczy- és Lőrincze-díjas. És a másik zsűri: dr. Benczédy József –ny. főiskolai igazgató, a nyelvtudományok kandidátusa, Lőrincze-díjas – a zsűri elnöke; Kerekes Barnabás tanár, Kazinczy- és Lőrincze-díjas, a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság titkára, valamint az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke; Keppel Gyula tanár, Kazinczy-díjas; Szakonyi Károly Kossuth-díjas író.

Nagy az öröm. Prikazovics Júlia és tanára, Kiss Zsanett. Fotó: Balikó Adrienn

A zsűrik döntésének értelmében a mezőnyben összesen tizenhat versenyző kapta meg a Kazinczy-jelvény arany fokozatát, köztük két vasi diákot is üdvözölhetünk. Prikazovics Júliát, a szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskola 7. osztályos diákját – felkészítő tanára Kiss Zsanett – és Császár Kristóf Róbertet a Szentgotthárd és Térsége Iskola Vörösmarty Mihály Gimnáziumából, akit Molnár Marianna készített föl a szépbeszéd-versenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!