Kultúra

2014.04.29. 11:30

Mesék a kamarában - Babák, Babszem csacsi és A tekéntetes úr

Nagy érdeklődés mellett rendezte meg a Soltis Lajos Színház Művelődési Egyesület a X. Ezerlátó Mesefesztivált a társulat kamaraszínházában és a KMKK-ban.

Ölbei Lívia

A fesztivál alaphangját a házigazda Soltis Lajos Színház Üvegtemplom című előadása adta meg hétfőn délelőtt. A szövegkönyvet – magát a darabot – cigánymesék motívumainak felhasználásával Benkő Ágnes, Sipos László és Stangl Franciska írta; a rendező-koreográfus Benkő Ágnes. A fesztiválnyitó előadást olyan kiscsoportos óvodások is megnézték, akiknek ez volt a legelső színházi élményük. És ha a hétköznapi realitást és a mesék csodáit egymásban tükröztető történetet a legkisebbek talán minden részletében nem is értik, a hangulat, a zene, a ritmus az első pillanattól magával ragadja őket: bizonyíték erre a tátott szájak, a csillogó szemek – és a fontos pontokon elhangzó értelmező reflexiók.

A tekintetes úr – a beregszászi (Ukrajna) Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában (Fotó: Szendi Péter)

A Pölöskei Hangyabanda Szebeni muzsikusok-feldolgozást hozott. Ez az a mese, amelyben a csökönyös csacsi, a kivert kutya, a macska meg a kakas elhatározza, menekülésképpen zenekart alapít, de olyan sikeresen elüldözik egy házból a zsiványokat, hogy úgy döntenek: ott is maradnak.

Az erdőszentgyörgyi (Románia) Bodor Péter Színkör a Babák című előadást hozta el a fesztiválra. A Babák című kis „ékszer” (etűdsor, varázslat – vagy amit akartok) két játékbaba lánnyá válását jeleníti meg, gyönyörűen.A Csepregi Színjátszók Gyerek-szem címmel kortárs szerzők műveiből szerkesztett, saját magukra rákérdező játékot hoztak, lufikkal, nagy színes labdákkal. A szilágy-krasznai színjátszók (Románia, Erdély) a Ludas Matyiból teliszájú bohózatot csináltak, a celli Tücsök Bábcsoport Babszem csacsi történetét hozta a fesztiválra: sokfunkciós kocsival és megnyugtató happy enddel. És ez még csak az első nap...

A fesztivált Danka Adél, a Celldömölki Városi Iskola igazgatója és Rozmán László, a járási tankerület igazgatója köszöntötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!