Kultúra

2014.05.26. 16:40

A füstjeltől az okostelefonig

A kommunikációs eszközök történetének fejezeteit villantja fel a hartbergi múzeum időszaki kiállítása, amely „A füstjeltől az okostelefonig” címet viseli.

Vadas Lucia

A mai gyerekek talán el se tudják képzelni, hogy volt idő, amikor nem hogy internet, de még telefon sem volt. Az emberek mégis elérték egymást. Igaz, megdolgoztak érte... Hogy hogyan változtak a kommunikáció eszközei az elmúlt néhány ezer évben, ezt tudhatjuk meg a stájer kisvárosban áprilisban nyílt kiállításon.

A projektgazda a Szombathelyen élő osztrák képzőművész, Andreas Lehner, és a bemutatott tárgyak közül is több származik a Szombathelyről. Nem csak a Savaria Múzeum, de a karneváli alapítvány is kölcsönzött a stájerországi kiállítás számára.

Üzenetek jönnek-mennek, csak az eszközök változnak (Fotó: Vadas Lúcia)

A tárlat legrégibb darabja ötezer éves, láthatunk ma is működő szerkezeket a 19. és 20 század fordulójáról, és az egészen közeli múltból is. A korai Apple személyi számítógép jól megfér a lyukszalagos berendezések és a kopottan gyönyörű Underwood írógép mellett.

Szóba kerül magának az írásnak a története, a fény- és hangjelzések, amelyekkel Hartberg lakosságát riasztották az 1704. augusztus 7-ei kuruc betöréskor, a Gestapo fogságából írt levelek, no és a finom papírra rótt titkos szerelmes üzenetek.

Meglepő, váratlan és szórakoztató aspektusból tárgyalja a kiállítás a jelen és a múlt kommunikációját. Például az imádság, mint a kommunikáció egy másfajta formája is téma. És persze a telefonok, meg elődeik, a távírók. A látogató a mai kor eszközével – egy érintőképernyőn – tesztelheti, milyen gyorsan képes megtanulni és felismerni a távírójeleket. Vagy ha stílusos emlékre vágyik, nyomhat egy gyors szelfit, tükör helyett a monitoron futó webkamerás felvételt használva. A füstjeltől az okostelefonig (Vom Rauchzeichen zum Smartphone) című kiállítás október 5-éig látható a hartbergi múzeumban, szerdától vasárnapig naponta 10-16 óráig.

Címkék#Hartberg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!