Kultúra

2014.06.24. 16:20

Az ifjú grófnő kerékpáron suhan

Kőszeg - Znamenák István ül hosszú, méla lesben, a színpaddal szemben: mindjárt kezdődik a Vízkereszt, vagy bánom is én című William Shakespeare-vígjáték esti próbája a Jurisics-vár udvarán.

Ölbei Lívia

És ez most így lesz minden áldott nap, egészen július 10-éig, amikor a közönség először szembesülhet az eredménnyel: hogy mit gondol Znamenák István rendező és persze a társulat - erről a népszerű Shakespeare-vígjátékról, amely ezúttal Nádasdy Ádám friss fordításában szólal meg (Innen van, hogy nem Vízkereszt, vagy amit akartok - hanem Vízkereszt, vagy bánom is én .) Az elmúlt években már megszokhattuk, hogy a kőszegi Znamenák-előadások egyrészt tökéletesen megfelelnek a nyári színházi produkciókkal szemben támasztott elvárásnak - vagyis könnyedek és szórakoztatók -, másrészt viszont a rendező mindig belehint az előadásba egy egészen pici sót; talán az életét. (De hát állítólag a fagyiba is kell só, hogy igazán édes legyen.)

Várszínházi próbapillanat. Pál András és Znamenák István (Fotó: Szendi Péter)

A kőszegi ég most is valószínűtlenül kék, és az élmény varázsát csak fokozza, amikor megjelenik Hámori Gabriella, mint valami jelenés: kerékpárral suhan a macskaköveken, egyenesen be a Jurisics-vár udvarára. Ő játssza a titokzatos Olívia grófnőt, aki gyászban van éppen: testvérét siratja. Aztán persze jön a szerelem, sok félreértéssel, átöltözéssel, üzenettel, titkos levéllel - és a mindent tisztázó happy enddel. Hámori Gabriella azt mondja, Znamenák Istvánnal - akivel egyébként színészkollégák az Örkény Színházban - éppen arról beszélgettek, hogy miben rejlik Olívia gyászának, vélt vagy valós zártságának titka; hogy milyen kulcs nyitja meg ezt a személyiséget. A Vízkereszt... Olíviája egy színésznőnek igazi álomszerep.

Sorra érkeznek a többiek - Trokán Nóra, Pál András, Epres Attila - , és megkezdődik az a munka, amelyet a kívülről leselkedő csak bámulni képes: egy apró jelenet, ezerszer. (És megint elölről, megint elölről.)

Egy szabadtéri próbafolyamatban az időjárás az egyik legfontosabb tényező. Pócza Zoltán, a várszínház igazgatója azt mondja, próbálni kifejezetten kellemes a némiképpen hűvösebb idő. A társulat kedden esett át az első kosztümpróbán, a zalaegerszegi műhelyben közben készül a Vízkereszt-díszlet. Bemutató tehát: július 10-én.

De addig is mindig történik valami Kőszegen. Csütörtökön este például Spiró-előadást láthat a lovagterem közönsége: a Prah azt mutatja meg, milyen következményekkel járhat a lottó ötös.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!