Kultúra

2014.07.10. 12:00

A 70 éves Eötvös Pétert ünneplik

Szombathely - Minden előzetes felhajtás és csinnadratta nélkül nyílik meg a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, amely a világhírű zeneszerzőt, karmestert a fesztivál szellemiségének meghatározó személyiségét , a 70 éves Eötvös Pétert ünnepli. A fesztivál 30 éves.

Ölbei Lívia

A fesztivált szervezők pályázatot hirdetett a páros jubileumra, a pályamunkákból néhányat a városban állítottak ki, kerültek plakátok az Agora – Savaria moziba és a képtárba, a Bartók Terem aulájában pedig a teljes sorozat látható. „A nyertes pályamunka szolgáltatta az alapot az idei fesztivál arculatához, így lett 'virágos' ez a fesztivál", mondja a szervezők nevében Kajzinger Ildikó, aki arra is fölhívja a figyelmet, hogy július 12-én (szombaton) járjunk Szombathelyen nyitott szemmel-füllel és „nyugodtan lepődjünk meg, álljunk meg néhány percre, ha muzsikaszót hallunk, feledkezzünk bele az élő zene varázsába, és hagyjuk, hogy a koncertekre is elvigyen bennünket ez az érzés".

A képtárban és a Weöres Sándor Színházban péntek este már lesznek fesztiválkoncertek, a hivatalos nyitóhangverseny azonban szombaton 20 órakor kezdődik a Bartók Teremben. A Savaria Szimfonikus Zenekart Madaras Gergely vezényli. Műsoron: Két Eötvös Péter-kompozíció („The gliding of the eagle in the skies", DoReMi; az előbbinek ez az alkalom lesz a magyarországi bemutatója), valamint Bartók műve, A kékszakállú herceg vára. Ahogy a nyitóhangverseny kínálatából kitetszik, a fesztivál koncepcionálisan továbbra is Bartók életműve, valamint az „új zene" köré szerveződik. A fesztiválprogramban sok más mellett elhangzik Eötvös Péter kamara-operája, a Harakiri, kamara-darabjai (Cadenza, Two Poems to Polly, Dervistánc), láthatja a közönség Paradise reloaded (Lilith) című operájának filmfelvételét, sőt: új kortárs tánc-produkció is készült Eötvös-zenékre, Bartók Fesztivál megrendelésére. A „Tale" bemutatóját a Weöres Sándor Színházban tartják július 17-én 20 órakor.

Nem is igazi a Bartók Fesztivál az Amadinda nélkül: az ütőegyüttes július 13-án (vasárnap) 18 órakor koncertezik a Bartók Teremben, Szintén vasárnap, 21 órakor a Duna Táncegyüttes ad műsort az MMIK előtti téren. Az estet követő táncháznak minden bizonnyal a Bartók Szeminárium növendékei örülnek a legjobban: a kurzusokra ismét a világ minden tájáról érkeztek fiatal muzsikusok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!