Kultúra

2014.07.10. 19:10

Üstökösként érkezett: Madaras Gergely lett a szimfonikusok karmestere

Szombathely - 2009 óta üres a Savaria Szimfonikus Zenekar karmesteri posztja, ezt tölti be most Madaras Gergely, aki egyenesen az Angol Nemzeti Színházból érkezett Szombathelyre.

Tóth Csongor

Madaras Gergely a Londoni Nemzeti Színház karmestere volt. Fotó: Cseh Gábor

Sajtótájékoztatót tartott Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója csütörtökön, ahol bemutatta az intézmény új vezető karmesterét, Madaras Gergelyt.

– A zenekar első karmestere Petró János volt, 2009. óta viszont ez a pozíció betöltetlen – mondta Mérei, hozzátéve, hogy szerencsés a zenekar, hiszen Vásáry Tamás tiszteletbeli elnök karnaggyal összeköthették a nevüket. Elhangzott: egy olyan szakmai gazdát kerestek, aki a zenekar fejlődését garantálja, az évadtervezésben közreműködik, és a jelentkező művészek kiválasztásában is dönt a művészeti bizottsággal közösen. – Olyan személyre volt szükségünk, aki minden egyes zenészt ismer személyesen, és nyomon követi, elősegíti szakmai fejlődésüket. Mérei Tamás szerint a mostani kinevezés egyfajta házasság a zenekar életében, amely 77 zenész és egy karmester között köttetett. Madaras Gergely az Angol Nemzeti Színház karmestere volt az elmúlt években, jelenleg Dijonban zeneigazgató, folyamatosan járja a világot. – Egy olyan üstökös, aki még nincs harmincéves, mégis több magyarországi zenekartól is kapott ajánlatokat – hangsúlyozta Mérei. – A szombathelyi zenekar fejlődése olyan, mint egy rakéta, amelyről én sem akartam lemaradni – mondta Madaras Gergely, aki a Bartók Szeminárium nyitó koncertjén mutatkozik be a nagyközönség előtt, de vezényel az Iseumi Szabadtéri Játékokon is, a Traviata karmestere lesz, valamint a jövő évadban több bérletes hangversenyt dirigál majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!