Kultúra

2014.10.19. 13:02

Petrik Adrien Ágnes írónő a Siker Könyvtár vendége volt

Szombathely – Az asszony és háza című könyvével volt a Siker Könyvtár vendége Petrik Adrien, aki az írásaival sok nő fantáziáját meglódította, és ez nem mindig találkozott a férjek elképzeléseivel.

Merklin Tímea

Adriennek 28,27 és 21 éves gyerekei vannak, amint megtudtuk,  „nem volt tudatos szülő, az egészet kirázta a mancsából". Nagyon sok időt, energiát tett a gyereknevelésbe, de nincs hozzá recept. A tudatosság az volt, hogy jó (alternatív) iskolákat választott a gyerekeinek, és mindig volt – különleges és drága  - juharszirup az asztalon. A gyerekeinek most felnőttként esik le, hogy ez nem mindenkinek természetes, és nem mindenkinek adott körülmény. Adrien a Rogers-módszert választotta, ezt tartotta jónak, az első két gyereknél bejött, mire a harmadikhoz értek, már nem annyira. Le kellett szűrni, hogy a módszer is pedagógusfüggő, a tanár személyisége lényeges az alternatív pedagógiában is.

Petrik Adrien írónő a Szombathelyi Siker Könyvtár vendégeként. Fotó: Zergi Borbála

Főnix-élet

Mondják, hogy az élet akkor kezdődik, ha a gyerekek kirepültek, és a kutya is megdöglött. Adrien kicsit belehalt abba, mikor a gyerekek elmentek, de aztán felállt, és „főnix-életet élt". Hárman maradtak a nagy házban – a most 85 éves édesanyjával és a férjével –, ahol korábban hat emberre kellett főzni.

- Ma már nem azon töröm a fejem, hogy van-e lágytojásnak való és elég vaj reggelire, hanem felkelek, elmegyek futni, hazamegyek, főzök egy teát, leülök mellé nyugodtan, és nem azzal telik a napom, hogy főzök, mosogatok, elpakolok... Nem reménytelen élet ez – mondja, mosolyog.

Az anyukájáról azt meséli, nagyon szigorú, nehezen dicsér. A lánya első könyvének bemutatóján azonban „nagyon élt", ezért Adrien elhatározta, hogy ír egy másikat is, hogy a mama jól érezze magát... A kertben ma már „fele annyit matat", mint régen. A férje nyírja a füvet, ő gazol. A kert egyharmada szép, a kétharmada gaz és szederinda, ösvényt szoktak bele vágni, ott lehet futni.

Mi trendi és mi érdekel?

Adrien a három könyvét négy évente írta, készül a negyedik, de nagyon keveset árul el róla, habár a közönség nagyon kíváncsi. A harmadik előzményeként elmeséli, hogy olyan felkérést kapott, írjon arról, hogyan termeljük meg a kertben, ami kell a családnak, mert az nagyon trendi. De az ő kertjében ehhez nem megfelelő a föld, nem süt oda eléggé a nap, a termelés nem lehetett irányadó. Így inkább arról írt, ami foglalkoztatta, hogy „elrepülnek ezek a büdös kölykök". De ennyi elég is volt, mert a család besokallt, azt mondták, a következő ilyet csak nyolcvan év múlva lehet, addig titkosították a történeteiket. A negyedik könyv tehát nem az életükről fog szólni sok képpel. Habár a saját képek kihagyhatatlanok, mert Adriennek jó fotói vannak, és a visszacsatolások szerint mások számára is inspirálóak.

A ház nem játék

A könyvtári közönség az iránt is érdeklődött Adrienntől – minthogy neki sok házépítéssel kapcsolatos tapasztalata van -, milyen kommunikációs stílusban kell beszélni és bánni a mesteremberekkel. Sok nő küzd velük, és a végeredmény mégsem kielégítő. Adrien azt mondja, ő következetes, és lerajzolja, amit elvár, elvárja, hogy azt úgy megcsinálják, nem szereti a „kreatív" szakikat. Ne a kőműves találja ki a megoldásokat, mert ő úgy fogja kitalálni, ahogy neki a legegyszerűbb és a legolcsóbb. Jó, ha az engedélyezési terven kívül kiviteli terv is van, így kevesebb a vita.

- Én kemény vagyok. A nevem Petrik Adrien Ágnes, és mivel az építőipar megpróbálja degradálni „a nőt", hamar eljutunk oda, hogy „Ágika". (Közbeszólnak a közönségből, hogy nem csak az építőipar van így a nőkkel.)Egyszer egy mesterember azt mondta nekem: „a ház nem játék". Én meg mondtam neki, hogy pedig most ilyet játszunk.

(Az esten az is kiderül, hogy az Asszony meg a háza című könyv sok nőnek meglódította a fantáziáját, és ez nem mindig találkozott a férjek elképzelésével.)

Lenyűgöző hozadékok

Adrien azt mondja, felháborítónak tartja, mikor valaki azzal áll elő, hogy „silány a mai gyerekanyag", mert ez egyáltalán nem igaz. A mai gyerekek, fiatalok mást tudnak, máshogy élnek, máshogy gondolkodnak.

- Én nem félek a jövőtől, szerintem nem haladunk rossz irányba. Szerintem lenyűgöző, ahogy a gyerekek a számítógéppel bánnak, és pillanatok alatt kikeresik a segítségével a kérdéseikre a válaszokat.

Ahogy meséli, egyedüli gyerekként nőtt fel, tíz éves volt, mikor ki tudta könyörögni, hogy legyen háziállata, azóta „szőrösökkel él". A kutyákat nyaralni is magukkal viszik Balatonra, a macskákat otthon hagyják. Igen, nagy kötöttség, de hihetetlen hozadéka van.

- Odabújik, dagaszt, dorombol, örül nekem, szeret engem. Whiskason vett stabil szeretet, de baromira megéri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!