Kultúra

2014.11.23. 09:22

25 éves a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes

Kőszeg - A semmiből hozta létre 25 évvel ezelőtt egy házaspár, Dvorákné Kővári Anikó és Dvorák László a Hajnalcsillag Néptáncegyüttest. Szombaton ünnepelték jubileumukat.

Némethy Mária

A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes Kőszeg egyik kiválósága. Számba venni is sok lenne, hány gyereket, fiatalt "mérgezett meg" a Dvorák házaspár ezalatt a 25 esztendő alatt azzal, hogy hazájukat szerető, annak nemzeti értékeit, népi kultúráját ismerő fiatalokká váljanak. - Sokuk már 15 éve táncol, vérükké vált a tánc, a kicsik is nagyon lelkesek - jegyzi meg Anikó, aki aztán eltöpreng: - Ahogy nekünk is, a régi táncosoknak is a néptánc már életstílus. Nem lehet nélküle élni. A tánc hozzátartozik a mindennapokhoz, a szórakozáshoz, ez alapján választanak párt is maguknak.

Fotók: Timár Gergely

Az együttes művészeti vezetőjeként Anikó, valamint férje, László is nagy hangsúlyt fektet az eredeti hagyományokon alapuló, tiszta forrásból eredő néptáncok, néphagyományok ápolására. A csoport többször járt már Erdélyben, ahol megtapasztalhatták a még élő népi kultúrát, az eredeti népviseletek sokszínűségét, az ősi népdalok szépségét. Tavaly Horvátországban és Szlovákiában is nagy sikerrel mutatkoztak be, korábban jártak távolabbi országokban is, számos versenyen arany diplomát kaptak kimagasló tánctudásukért, szép koreográfiájukért.

A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes négy csoportjában ma 100 gyermek és felnőtt veszi ki részét a közös munkából. A szombat esti jubileumon a Jurisics-vár színpadán három blokkot mutattak be. A legkeletibb tájegységből, Erdélyből indult a táncos utazás, majd felvidéki és magyarországi táncok következtek. Ez utóbbiban volt rábaközi, vasi, somogyi és kalocsai tánc is. A műsor végén a csattanó a kalocsai tánchoz kapcsolódott. Ott ugyanis az volt a szokás, hogy rezesbanda kísérte a táncosokat. A kőszegi fúvósokból erre az alkalomra összeállt egy rezesbanda, az ő muzsikájukra táncoltak. Megható volt, hogy az "öregek" közül tizenöten -  akik közül a többség már már Kőszegtől távolabb dolgozik -, négy héten át gyakoroltak, s előadtak ők is egy produkciót.

Huber László polgármester köszöntötte elsőként a jubiláló Hajnalcsillag Néptáncegyüttest szombaton este, hiszen a városi rendezvények állandó, lelkes szereplői a táncosok. - Kőszeg igazi gyöngyszemévé érett ez az együttes, mert egy emberöltővel ezelőtt egy házaspár nagy lendülettel elhatározott valamit, s keményen dolgozva, óriási értéket alkotott az évek során - emelte ki a város polgármestere. A néptáncegyüttest köszöntötték civil szervezetek is, a kőszegiek közül a  Concordia, a fúvósok, a Be-Jó, valamint a körmendi és gencsi néptáncosok is.


A jubileumi meghívójukon szereplő Kodolányi János idézet pedig igazi útravaló mindenki számára:"Meg kell értenie az embernek, hogy nem véletlen, hová születik, hol él, hová tartozik, milyen nyelven beszél, mit hisz, mire teszi föl az életét, mit tagad és mit nem vall a magáénak, mit ölel magához, és mit utasít el magától. És nem véletlen, milyen sors az, amit az embernek végig kell küzdenie, vállalnia kell, meg kell hajolni előtte, és tudomásul kell vennie, akármennyire zúgolódik is gyenge óráiban, és bárhogy szeretne tőle néha-néha megszabadulni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!