Kultúra

2014.11.27. 12:59

A képtári könyvtárban nem csak kutatókat szolgálnak ki – Gyarapodott az állomány

Szombathely - Sokan még ma sem tudják, hogy a Szombathelyi Képtárnak komoly szakkönyvtára is van, amely nemcsak a kutatók, hanem bárki előtt nyitva áll. Ráadásul mostanában több száz kötettel gyarapodott az állomány.

Ölbei Lívia

A képtár könyvtára egyidős az intézménnyel: 1985 tavaszán létesült. Ahogy érdeklődésünkre Joó Zsoltné Flór Tamilla fogalmaz: múzeumi könyvtárként, szakkönyvtárként „feladata elsősorban a Szombathelyi Képtárban folyó kutatómunka információs bázisának megteremtése és működtetése. Gyűjtőkörébe tartoznak a művészettörténet korszakait, stílusirányzatait, ismeretanyagát összefoglaló, rendszerező művek, tanulmánykötetek, monografikus dokumentumok". A könyvtár gyűjteményét adattár egészíti ki: „Az adattárban naprakészen rendelkezésre állnak a Szombathelyi Képtár kiállításaival, rendezvényeivel, működésével, valamint a kortárs képzőművészet eseményeivel és az országosan is jelentős kiállításokkal, művészekkel kapcsolatos cikkek, dokumentumok, valamint azok a publikációk, melyeket a képtár munkatársai írtak - vagy egyéb okból számot tarthatnak az érdeklődésre". A könyvtár dokumentumtípusok szerint gyűjti a sajtócikkeket, meghívókat, plakátokat. Az adattár állománya: 10 ezer 131 tétel. A könyvtár állománya 11 ezer 310 szakkönyvet, valamint 7112 magyar és külföldi kiállítási katalógust számlál. Ez pedig azt jelenti, hogy a képtár könyvtárában pillanatnyilag összesen 28 ezer 553 dokumentum található.

Lengyel János, a képtár "mindenese" - ezúttal a könyvtári polcok között. Fotó: Timár Gergely

Nemrégiben látogatást tett a könyvtárban Blaskóné Majkó Katalin, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtárának ny. igazgatója: válogatást ajánlott föl az egyetemi könyvtár duplum kiadványaiból. A lehetőséggel élt a képtári könyvtár, amely így rengeteg értékes képzőművészeti kiadvánnyal és kiállítási katalógussal gyarapodott. Külön köszönet illeti Balogh Pétert, a szombathelyi Rumi Rajki Műpártoló Kör elnökét, aki szintén értékes kiadványokkal támogatja a könyvtárat. Ez a nagymértékű gyarapodás szükségszerűvé teszi a szakszerű tárolást, magyarán korszerű polcrendszerre volna szükség. Remélhetőleg hamarosan mód nyílik a felszereltség javítására, hogy minden értékes anyaghoz gyorsan, könnyen hozzáférhessenek az olvasók. A képtári könyvtár a hét két napján, szerdán és csütörtökön 10-16 óráig látogatható. Kölcsönzés nincs, helyben olvasásra, kutatásra van lehetőség. Így aztán felkészülten mehetünk tovább a kiállításokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!