Kultúra

2014.11.30. 10:27

Köszönet apunak - A Szombathelyi Erkel Kórus 55. jubileumi hangversenye a Bartók Teremben

Szombathely - Lélekemelő, fényes este volt a Bartók Teremben, ahol a Szombathelyi Erkel Kórus ünnepelte hangversennyel 55. születésnapját. Az elmúlt évtizedek eseményeit felidéző tárlat is nyílt a zeneiskola aulájában.

Merklin Tímea

Aki egyszer megkóstolta, nem tud leszokni róla – ilyen üdítő az Erkel kórus. A tagjai nemcsak énekelni, együtt lenni szeretnek, hanem jó tartozni ebbe a csapatba, családias közösségbe. Ahogy mesélik, valamennyiük gyerekkorában jelentős szerepet töltött be a komolyzene: édesanyjuk dalain, esetleg hangszeres zenéjén nevelkedtek, majd zeneiskolába kerültek, iskolai kórusokban énekeltek. Felnőttként különböző foglalkozásokat választva, a munka melletti civil életükben, szabadidős elfoglaltságként találtak rá újra a zenére, a kóruséneklés örömére, így kötöttek ki előbb-utóbb a Szombathelyi Erkel Kórusban. Ahogy az esten az emléklapok ünnepélyes kiosztásánál kiderült: még vannak alapító tagok is az 55 éves amatőr együttesben, van, aki 50 éve kórustag, de megemlékeztek a 40-35-25-20-15-10 és 5 éves tagságokról is. Aki egyszer eljön a próbákra, itt ragad – mesélik. Van, akit a karvezető szólított meg, van, akit a barátja, barátnője hozott, van, akit a párja, de köttettek házasságok, születtek tartós kapcsolatok a kóruson belül is.

Sok időt töltenek együtt a próbákon, szerepléseken kívül is, segítenek egymásnak a mindennapi életben, vannak közös rendezvényeik, kirándulásaik, közös főzések, kerti partik is. Egyikük sem tudja elképzelni az életét az Erkel kórus nélkül. A mai világ kevés lehetőséget ad a szívből jövő érzelmek kifejezésére, a kórusmuzsikában pedig minden megélhető, megtisztítható, felragyog benne az öröm, vigaszt talál és átlényegül a bánat.

 

Az Erkel kórus Szombathely város kórusa, ezért zeneiskolai kiállításukat dr. Takátsné dr. Tenki Mária képviselő nyitotta meg a több mint fél évszázados történetet idézve. Hangversenyükön dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte őket egy díszoklevéllel, és a város zenetörténetébe ágyazta az Erkel kórus tevékenységét, kiemelve a rendkívül népszerű iseumi Varázsfuvola előadásokon való szerepléseket. Hangsúlyozta: „A muzsika élteti az embert."

Az „Erkel Kórusért" emlékplakettet ezen a jubileumon „a kórus apja" - körükben egyszerűen „apu" -, a mindenféle ügyeket „MÁV-os precizitással" intéző, az utazások szervezésében is jelentős szerepet játszó Gyöngyös Árpád kapta. A díjat Foki Gábor és Fokiné Rácz Ilona kórustagok alapították, akik nem mellesleg a pénteken a Virtuóz című országos komolyzenei tehetségkutató verseny döntőjébe bejutott operaénekes palánta, Foki Dániel szülei. Az emlékplakettel az ötévente rendezendő jubileumi ünnepeken mondanak köszönetet azoknak a tagtársaknak, akik sokat dolgoztak az együttesért, mert „amatőr csoportnál a megmaradás tétje a közösséggé válás", és „a közösség alakítása, segítése folyamatos feladat".

Az 55 éves kórust baráti együttesek is köszöntötték a kőszegi Concordia Barátság Énekegyesülettől a Zenebarátok Szent Márton Kórusán és a Körmendi Városi Vegyeskaron át Szombathely Város Fúvószenekaráig. A jubileumra sok régi kórustag is eljött, és három szám erejéig összkart alkottak a jelenlegi tagokkal, hogy dalban is ünnepeljenek együtt. Gyönyörű virágokat kaptak az Erkel Kórust jelenleg vezető karnagyok, Horváth Imre és Király Katalin, és a zongorakísérő Vlasitsné Kardos Éva. Megemlékeztek a 2014 elején elhunyt „örökös karnagyról", Horváth Rezsőről, aki az együttes nívóját kialakította, szerepléseiket nemzetközi porondon is sikerre vitte. Nemcsak kiváló karvezető, de kiváló hegedűs is volt. Közös imádságként az „Ave Maria" aznap este érte szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!