Kultúra

2014.11.19. 18:12

Mi dolgod a Földön?

Felsőőr /Oberwart - Sokan járnak át a határszélen vásárolni Ausztriába, nekik ajánlunk egy szép képzőművészeti élményt: az oberwarti D-Art Galéria újabb tárlatát.

Merklin Tímea

Ha van egy lyukas órájuk, érdemes felkeresni a szombathelyi Dóczi Virág által működtetett galériát, amelynek a napokban nyílt legújabb kiállításán a magyar Miklosovits László és az osztrák Wolfgang Abfalter grafikusművészek munkái láthatók.

A D-art Galéria a szombathelyi Dóczi László és lánya, Dóczi Virág festőművész kiállításával indult, hogy határokon átívelő kulturális missziót teljesítsen, azzal a céllal, hogy a két nemzedék, az apák háborús nemzedékének és az őket követő ezredfordulós nemzedékeknek lesz közép-európai fóruma.

- Eddig többségében a második nemzedék képviselői állítottak itt ki, ezért a galéria friss, vitális impulzusokat adott a határ menti település és tágabb ételemben az Alpok-Adria régió kulturális életének - fogalmaz Tóth Csaba képzőművész. - A két nemzedék együttes megjelenése másodízben történik meg a mostani kiállítással. Két nemzet, két generációjának egy-egy képviselője keresi műveivel a választ Márai Sándor kérdésére: Mi dolgod volt a Földön?


Georg Rosner, Miklosovits László, Wolfgang Abfalter, Dóczi Virág, Stadtrat Ewald Gossy az oberwarti D-Art Galériában
Fotó: Alfred Peklar

Az idén 70 éves Miklosovits Lászlót életműve alapján akár kulturális nagykövetünknek is nevezhetnénk. Közép-Európában (és a tengerentúlon is) eddigi kiállításaival a magyar irodalom legkiválóbbjaihoz kapcsolódó illusztrációival nemzeti kultúránk egyetemes elismertetéséért fáradozott. Oberwartba a száz darabos Mária illusztrációiból hozott el néhányat, illetve Babits Mihály Erato című versfordításainak képanyagát.

Wolfgang Abfalter grafikusként szenvedélyesen lobogó, nagyméretű festményeket állított ki, miután egy 2009-es pálfordulás után munkássága a festészet felé fordult. Víziószerű, néha szürreálisan megdöbbentően fejezi ki ennek a nemzedéknek az aggodalmát, kétségbeesését és világféltését. Portréinak a szombathelyi Kecskés Miklóshoz hasonlóan a címadásban tágítja ki jelentéstartalmát, így: Magdának szárnyai nőnek , Látom, amit te nem látsz .

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!