Kultúra

2014.11.28. 20:03

Örök emberi értékek mesés formában - Napvilágot látott a teljes Lethya-trilógia

Szombathely - Először jelent meg teljes terjedelmében a szombathelyi szerzőpáros, művésznevén Nick M. Leslie és Kevin S. Raab fantasy regénye, a Lethya-trilógia. A kötetet a napokban mutatták be az Agora Savaria Filmszínházban.

Varga Krisztina

A trilógia megjelenését már Szombathelyen is sokan várták, hiszen az első kötet több mint egy évtizeddel ezelőtt az olvasók kezébe került. A rajongótábor az elmúlt hónapokban már klubban és  közösségi oldalon  tartotta a kapcsolatot, lázas izgalomban égve,  hogy a titok, a történet folytatása  mikor kerül  napvilágra. Most, a A Nemzedékek Tudása Akadémia gondozásában  végre mindhárom vaskos kötet,  A Fehér Kristály legendája, A Fehér Kristály útja és A Fehér Kristály háborúja is elérhető vált a fantasztikus irodalom kedvelői számára.

Az 1920-as évek Írországában kezdődő, a kelta mondavilág elemeit felhasználó történet tizenéves főhősei a Fehér Kristály földjén keverednek a barátságukat is próbára tevő veszélyes kalandokba. A szombathelyi származású Magyarósi Miklós (írói álnevén Nick M. Leslie) és Rába Attila (Kevin S. Raab) két évtizede még fiatal fantasy rajongóként kezdte lejegyzetelni a Fehér Kristály földjén történt kalandokat. Hosszú délutáni és esti beszélgetéseikből nyolc spirálfüzetet megtöltő kézirat született, amely mára regénytrilógiává alakult. Már az első kötet évekkel ezelőtti megjelenése után is sok rajongója lett Lethya világának, a szerzőpáros azonban egymást segítve, kiegészítve tovább szőtte, finomította a történetet a mostani teljes változat eléréséig.

A könyvbemutatón Szabó Tibor színművész olvasott fel részleteket a könyvből, a mellette Magyarósi Miklós és Rába Attila látható. Fotó: Varga Krisztina

A  szerzőpáros különleges mesevilágba kalauzol bennünket. A történet 1927-ben, Írországban kezdődik, ahol kalandvágyó tizenévesek rátalálnak az évszázadok óta titkolt átjáróra, a tündérkapura, amely megnyitja előttük az utat a Fehér Kristály földjére. Az ő barátságukon, önfeláldozásukon múlik e titokzatos mesevilág, Lethya sorsa. Miközben a főszereplő „Ötök" a lovagok, varázslók, tündérek és törpék világában veszélyes kalandokba keverednek, nyomon követhetjük jellemfejlődésüket, felnőtté válásukat is.

A trilógiának hátteret nyújtó időpontok, helyek és mitológiai alakok mind hosszas kutatómunka eredményei. „Már hosszú ideje foglalkoztat bennünket a kelta mitológia, az írek, a Zöldsziget őstörténelme" – fogalmazott Rába Attila, a trilógia társszerzője. Miközben a regény a klasszikus fantasy műfajba tartozik, a hagyományos jó-rossz küzdelmének sablonos ábrázolásán igyekeztek túllépni az alkotók.

„Egy átlagos fantasy a jó és a rossz küzdelméről, majd a jó oldal végső diadaláról szól. Nekünk ez nem volt elég, szerettünk volna valami mást is adni az olvasók kezébe. Az öt barát esetében tehát nem ennyire egyszerű a történet" – árulta el Magyarósi Miklós, a szerzőpáros másik tagja.

A szerzők azt is fontosnak tartották, hogy olyan művet alkossanak, amely ma kevésbé divatos tulajdonságokat helyez előtérbe. „Olyan helyről álmodoztunk, ahol fontos a barátság, a hűség, az önfeláldozás. Miközben úgy érezzük, a valódi világban sajnos egyre kevésbé fontos mindez, a Fehér Kristály földjén pontosan ezek a hagyományosan nagyra becsült tulajdonságok érnek a legtöbbet. Talán naivitásnak hangzik, de azt szeretnénk, ha a mi világunkban is újra fontossá válnának ezek a értékek, ezért is írtuk ezt a regényt" – mondta végül Rába Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!