Kultúra

2015.01.19. 16:00

Hátborzongatóan szép fotók Erdélyről

Vasvár - Ma is borsózik a háta, ha behunyja a szemét, és elképzeli az erdélyi szász erődtemplom kisugárzását Bodorkós András, akinek Szép Erdélyország címmel nyílt fotókiállítása az NGKK-ban.

Merklin Tímea

Bodorkós András újságíró, művészeti szerkesztő, fotós a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán végzett tanító szakon, rajz-könyvtár speciál kollégiumi kiegészítéssel. Alma matere után a Nagy Gáspár Kulturális Központban is bemutatja erdélyi élményeinek emlékképeit, köztük Berethalom temploma szárnyas oltárát. Meséli hozzá a históriát: az összes száz elment ebből a faluból, de évente egyszer misét tartanak, ez az, ami hátborzongatóan szép.

- Nem voltam hajlandó addig elmenni Erdélybe, amíg útlevelet kellett kérni a határon, mert úgy gondoltam, nekem az is hazám. Akkor mentem először, mikor Románia is csatlakozott az EU-hoz, és szabad volt a járás. Sok helyen voltam, sok történetem van Nagyváradtól Gyimesbükkig. Berethalom különleges település, a templomot bástyák veszik körül, az egyiket a katolikusoknak adták, itt őrizték a kincseiket. Lefényképezhettem a csodálatos freskóját, de a régi templomi zárszerkezetet is, ami 100 rögzítő pántot tol ki magából, a modern technika sem tud ennél többet. Veszély esetén a személyes értékeiket és az életüket is a templomban őrizték...

Bodorkós András nem csak fotós, hanem festő és grafikus is, a Vasi Műhelynek a megszűnéséig tagja volt. A művészet iránti elkötelezettségét bizonyítja az is, hogy nyolc művésztársával képzőművészeti galériát üzemeltetett K17 néven a Kossuth Lajos utcában. Egyetemi kiállítása rácsodálkozás Erdély szépségeire, egy rövid utazás emléke, amiből azonban évekre töltekezni tudott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!