Kultúra

2015.01.18. 16:20

Posztumusz lovaggá ütötték - A kulturális kitüntetést Salamon Nándor fia vette át vasárnap délután

Szombathely, Budapest - Salamon Nándor művészeti író, a Szombathelyi Képtár alapító-igazgatója posztumusz megkapta a Magyar Kultúra Lovagja kitüntető címet „a kortárs képzőművészet fejlesztése érdekében kifejtett életművéért”. Az elismerést vasárnap fia, ifjabb Salamom Nándor vette át Budapesten.

Ölbei Lívia

Ahogy a „lovagias tetteket" soroló laudáció mondja: Salamon Nándor 1972-84 között a győri Xantus János Múzeumban művészettörténésze volt. Rendszeresen publikált. Tanulmányai többször kaptak elismerést. Harminc éve nevezték ki a Szombathelyi Képtár igazgatójává, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. Nevéhez fűződik a Szombathelyi Képtár arculatának kialakítása, ennek során nemzetközileg elismert múzeummá vált, jelentős műtárgyakkal gazdagodott. 1998-ban jelent meg az általa összeállított Kisalföldi Művészek Lexikona, sok éven át végzett adatgyűjtés nyomán. 12 évig szakmai tanácsadója volt a répcelaki Nyitott Tér Kulturális Egyesület kiállítói programjának.

Salamon Nándorné, Salamon Nándor és az unoka, Salamon Réka a nagyapának adományozott kitüntetéssel. Fotó: Garas Kálmán

Salamon Nándor munkájának is köszönhető a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület kiemelkedő kulturális tevékenysége, aminek révén Répcelak és a vonzáskörzetébe tartozó települések lakossága városi szintű kulturális lehetőségekhez jutott. A Vasi Szemle folyóirat nívódíjas szerzője, a Művészet és Barátai folyóirat szerzője volt, a régió képzőművészeti eseményeiről rendszeresen adott kritikai elemzést. Részben írta és szerkesztette a Kiállító Tér – a Répce Galéria 10 éve című emlékkönyvet (Répcelak 2011). Bővített kiadásban elkészítette a Kisalföldi Művészeti Lexikont (Vasszilvágy 2012). Ő jegyzi a Nagybányától Sárvárig...Gottesmann Alfréd (1872-1965) festőművész élete és munkássága című könyvet (Sárvár 2013). Vas Megye Közgyűlése posztumusz Berzsenyi Dániel-díjban részesítette. Szombathely város a 2014-es Szent Márton Napon Szombathely Kultúrájáért Életmű-díj posztumusz kitüntetéssel ismerte el munkásságát. Salamon Nándort a Művészetbarátok Egyesülete terjesztette föl a lovagi címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!