Kultúra

2015.01.31. 11:20

A Star Wars rántotta be a filmes világba a szombathelyi egyetemistát - Szabó Bence Paszkál filmet forgat és zenedarabokat ír

Szabó Bence Paszkál képi ábrázolás szakos egyetemi hallgató. Nagyon kreatív, két projekten is dolgozik. Az egyik a Lethya-A Fehér Kristály Legendája fantasy trilógiához készülő bemutatkozó reklámfilm forgatása. A másik egy zenei projekt.

Bajdó Bettina

Szabó Bence Paszkál 1994 októberében született Szombathelyen, itt végezte el az iskoláit is. Már általános iskolában látszott, hogy érdeklődik a képzőművészetek iránt, rajzszakkörre is járt. Egy év felvételi előkészítő utána művészeti szakközépiskolába felvételizett.

- 2009-ben vettek fel a szakközépiskolába, ott az első évben minden szakot ki lehetett próbálni, én végül a film és a fotó mellett döntöttem - mondja a fiatal fiú. – Érettségiztem, majd még egy utolsó szakmai évet eltöltöttem az iskolában. A szakmai vizsgát még nem tettem le, de mindenképpen tervezem. Az a közeg volt, ami sokat segített,és jó irányba terelt. A tanárok inspiráltak abban, hogy ezen az úton menjek tovább. Szakmailag nagyon sokat kaptam az ott oktató pedagógusoktól. Sok tanulmányi munkát készítettünk. Az utolsó év előtti nyáron gyakorlatra kerültem egy fotós és filmes céghez. Besegítettem esküvői videók vágásába, szerkesztésbe. Kisebb reklámfilmekhez logóanimációkat készítettem, de operatőrként is kipróbálhattam magam.

Szabó Bence Paszkál az elmúlt években zeneszerzéssel is foglalkozik, főleg zongoradarabokat ír, melyeket albumba is rendezett (Fotó: Tímár Gergely)

Utána jött a nagy kérdés, hogyan és merre tovább. Felmerült, hogy külföldre megy, aztán mégis úgy döntött, hogy felvételizik a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjába. Sikerrel járt, jelenleg képi ábrázolás szakon elsőéves hallgató.

- Közben folyamatosan fejlesztem magam otthon a tanulás mellett – teszi hozzá Szabó Bence Paszkál. – Nagyon tetszenek a 3D-s animációk, illetve a videók effektelése. Sok tervem van, szeretnék majd kisebb filmeket, művészfilmeket forgatni. Leginkább a lélektani filmek állnak közel hozzám, a karakterdrámák érdekelnek. Mondták már, hogy furcsa, hogy ilyen fiatalon a mély, lelki dolgok érdekelnek, érintenek meg. Én azt gondolom, hogy függ ez az ember beállítottságától, stílusától is. Próbálok fotós és filmes pályázatokon is elindulni. Jelenleg Lethya-A Fehér Kristály Legendája nemrég megjelent fantasy trilógiához készülő bemutatkozó reklámfilmet forgatom. Az egyik írót ismertem már korábbról, neki pedig megtetszettek a munkáim. Rákérdeztek, hogy lenne-e kedvem a könyvhöz reklámfilmet készíteni. Igent mondtam. Korábban már készítettem nekik egy egyperces animációs filmet, ez most nagyobb lélegzetvételű lesz, külföldre is kivinnék. Az új filmben már az írók is megszólalnak, nem rajzfilm animációs lesz, hanem élő szereplős. Nagy kihívás ez számomra, de nagyon élvezem. Szeretem új dolgokban kipróbálni magam. Minden második nap rájövök, hogy mindig van hova fejlődni, így sosem lehet abbahagyni a tanulást.

Szabó Bence Paszkál már általános iskolában is tudta, hogy fotós, filmes szeretne lenni. Ahogy ő fogalmaz, a Star Wars rántotta be ebbe a világba, ez adta meg neki a kezdő lökést. A fiatal fiú nagyon szerény az álmait illetően: a lényeg számára, hogy valahol, valakivel éljen, és a reggeli kávéját napsütésben ihassa meg. Hozzáteszi: a legjobb azonban az lenne, ha rendezőként élhetné napjait.

- Mindenképp ki szeretnék menni pár évre külföldre, kipróbálni, hogy ott milyen az élet – hangsúlyozza az egyetemista. – Ha bejön, akkor maradok, ha nem, akkor hazajövök. Én azt is élvezném, ha rajzszakköröket tarthatnék egy ház aulájában. A másik opció, hogy vágóként, operatőrként dolgozom egy stúdiónak, vagy egy ismerőssel alakíthatnánk egy független filmes stúdiót. De ezek egyelőre csak tervek. Az elmúlt években zeneszerzéssel is foglalkoztam, darabokat írtam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!