Kultúra

2015.05.13. 10:26

Bábi néni Kincsesháza Rábakecölben

Rábakecöl - Ki ne ismeri Bábi néni Kincsesházát a Rábaközben? A kisközségében - Répcelaktól mindössze 11 kilométerre - a Pajtaműhely Hagyományőrző Közművelődési Alapítvány hozta létre a kincsesházat hagyományőrző, közösség-összetartó céllal.

Merklin Tímea

Bábi néni Kincsesháza 2006 óta működik, a régi mesterségek megismertetésével, a térség hagyományainak ápolásával foglalkoznak, sok a gyerekprogram. Rendszeresen rendeznek kosárfonó és kézműves tábort. Vendégek voltak már itt a Vas megyében is ismert nagy mesemondók, Écsi Gyöngyi és Füzi Rozi, valamint a kónyi Pipitér néptáncegyüttes.

Az alkotás öröme - ilyen, amikor elkészül egy remekmű. Fotó: Vass László

Tavaly a Pajtaműhely Alapítvány hetedik alkalommal csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez. A Kincsesház két napon át a dél-rábaközi emberek használati tárgyait bemutató tárlattal, az alapítvány pedig kézimunka-kiállítással fogadta az érdeklődőket. Kokas Évi ékszertanodájában dolgozhattak is az alkotni vágyók. Decemberben Luca napi kézi míves találkozót rendeztek az ünnepvárás jegyében, díszeket, ékszereket, apró ajándékokat lehetett készíteni. Mézeskalácssütés közben Töreky Zsuzsitól dalokat tanulhattak a résztvevők.

Kokas Éva (balról) az ékszerkészítés tanítása közben. Fotó: Vass László

Az idei fő rendezvényükről Kokas Éva, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy augusztus 10-én kezdődik és 5 napig tart a kosárfonó és kézműves tábor, amelyet 10. alkalommal rendeznek meg. A kosárfonás mellett naponta más-más mesterség bemutatásával, kézműves foglalkozásokkal, meseelőadásokkal, kiállítással és egyéb kulturális eseményekkel várják a kicsiket és a felnőtteket is. Kokas Éva hangsúlyozta: tevékenységükkel a hagyományok megőrzésén, a régi mesterségek megismertetésén túl céljuk a közösség építése, összetartása.

Füzi Rozi interaktív meseelőadásban. Fotó: Vass László

Címkék#Rábakecöl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!