Kultúra

2015.07.31. 16:27

A horvátok Mária-ünnepe - Havas Boldogasszony az nekik, mint a magyaroknak Nagyboldogasszony

Augusztus ötödike Havas Boldog-asszony ünnepe. Ez a horvátok legnagyobb Mária-ünnepe.

Némethy Mária

Az idén ezen a héten, július 28-a és augusztus 2-a között rendezik meg az ifjúsági Peruska tábort Horvátzsidány határában a Peruska Mária emlék- és zarándokhelyen. Résztvevői elsősorban horvát anyanyelvű gyermekek, fiatalok. Az idén is kapcsolódik zarándokmise a táborozáshoz. A zsidányi egyházközség és a Horvátzsidányi Katolikus Ifjúsági Vallási és Kulturális Egyesület augusztus másodikán Havas Boldogasszony tiszteletére szervezi meg a táborzáró szentmisét az emlék- és zarándokhelyen. Tíz órakor kezdődik majd a kétnyelvű – horvátul és magyarul hallható – szentmise, amelynek főcelebránsa Juhos Ferenc verbita atya, celebránsai a horvátzsidányi Dumovits István és az Ausztriából érkező Joszip Bozsity plébánosok lesznek. Rossz idő esetén a mise a horvátzsidányi templomban lesz.

– Ami a magyaroknak Nagyboldogasszony, az a horvátoknak Havas Boldog-asszony, a legnagyobb Mária-ünnepünk – hallom Dumovits Istvántól, Horvátzsidány esperes plébánosától.

Nagy ünnep ez Rómában is. A Nyugat legősibb Mária-szentélyéhez, a Santa Maria Maggiore-bazilikához minden évben hívek és turisták nagy seregét vonzza Havas Boldogasszony.

A Peruska Mária ifjúsági tábor vasárnap misével zárul majd Havas Boldogasszony tiszteletére (Fotó: Horváth Péter)

Miért havas? A hagyomány szerint Liberius pápa és János római patrícius 358. augusztus ötödikének éjjelén Szűz Máriáról álmodtak. Jézus anyja azt kérte tőlük, hogy építsenek számára templomot azon a helyen, ahol a következő nap friss havat találnak. A helyszín az Esquilinus domb volt, ahol később meg is épült a kereszténység legősibb bazilikája, a Santa Maria Maggiore. Az ősi csodát ezen a napon minden évben megismétlik. A főtemplomban virágszirmok hullanak a szentmise és a vesperás résztvevőire. Az ünnepi liturgiát követően a csoda a bazilika előtti téren meg is ismétlődik. Ott a Cesare Esposito építész által tervezett színes fényjátékot lehet látni, és hószóró gép segítségével hó fedi be a teret. Hó, mint 1657 évvel ezelőtt.

A horvátok Mária-tisztelete nagyon erős. A kőszegi Petkovits Sándor szervezésében az idén augusztus utolsó szerdáján majd megint elindulnak gyalog Máriacell felé. Most 32. alkalommal teszik meg az utat, a 169 kilométeres távot, négy nap alatt. Tavaly 1212 horvát zarándok érkezett gyalog Máriacellbe.

1922-ben Horváth Ignác plébános kezdeményezésére elkészült a máriacelli Szűz-anya kegyképének mása. Ez a grádistyei horvátokat köti össze. Több évtizedes hagyomány, hogy „Utazó Mária”-ként (Putujuća Marija) évente más-más grádistyei horvát településre viszik. A településre a következő évi grádistyei horvát zarándoklatig számos zarándok látogat. Az idén Osliban van a „Vándor Madonna”, hozzá június közepén zarándokoltak el a horvátzsidányi horvátok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!