Kultúra

2015.07.24. 15:22

Nyitott portákkal várják a betérőket az őrségi településen Szalafőn, hogy megmutassák, hogyan élnek

Szalafő - Júliusban több napon is portanyitogatóval várják az érdeklődőket a kis őrségi településen Bepillantást engednek a mindennapjaikba, elődeik foglalkozásába.

Bajdó Bettina

Júliusban kilenc portát nyitnak meg az érdeklődők előtt Szalafőn. Balogh János Családi Gazdaságában a tökmagolajjal és 17 különféle magolajütéssel ismerkedhetnek meg a látogatók. Batha Lajos díjnyertes gyümölcsösét mutatja be, valamint tájékoztatót is tart az őrségi gyümölcsfajtákról. A Batha Portán kézi faprésen történő hagyományos olajütést mutatják meg, az így kisajtolt olajat meg is lehet vásárolni. Meg lehet kóstolni a lekvárokat, a házi savanyúságokat. Továbbá meg lehet ízlelni az Aggteleki Nemzeti Park által díjazott, Őrségi Nemzeti Park védjegyével rendelkező pálinkákat is. A Csörgő Vendégházban Lugosi Arnold polgármester „Szalafő - az én kis falum" - címmel mesél egy kis gyógynövényszörp kíséretében. A Ferencz Portán a gazdaságot lehet meglátogatni, illetve a házi sajtokat megízlelni.

Az Őrségi Ízek Portáján pedig Horváthné Tamaskó Ildikó a hagyományos őrségi ételek készítését mutatja be, meg lehet kóstolni a dödöllét, a kukorica- és hajdinamálét, illetve a messze földön híres rétest is. A Múltidéző Portán „A múló idő nyomában - házak az Őrségben" címmel Biczó Antal állandó fotókiállítását, illetve régi rádiókat lehet megszemlélni, de az állatokat is meg lehet simogatni. Papp Jánosné az őrségi hagyományos rétes és hőkkünsütt perec rejtélyeibe avatja be az érdeklődőket, Tamaskó Sándor hivatásos gombaszakértő pedig Az Őrség féltett kincseiről, a gombákról mesél. Ezen kívül bemutatja a kópic- és vékakötést is. A Községi Szeszfőzdében pedig Batha Pál vezető elmeséli, miként lesz a gyümölcsből nyakolaj. Lugosi Arnold polgármester elárulta, régi álma valósul meg a nyitott portákkal.

Gaál Zsuzsanna portáján lévő pajtában régi eszközökből nyílt kiállítás, régi rádiókat lehetett megszemélni, kicsit visszarepülni a múltba. Fotó: Szendi Péter

- A terveinkben az szerepel, hogy a nyitott portáink is tanösvényszerűen működjenek - hangsúlyozta a polgármester. - Ez azonban nem egyszerű. Nem elég táblákat kitenni, hogy merre kell menni, hanem az itt élő embereknek nagyon sok munkát kell ebbe belefektetniük. Hosszú folyamat áll már mögöttünk, Gaál Zsuzsanna kezdeményezése mögé állt az önkormányzat is. Ha nem is tanösvényszerűen, de elkezdtük kinyitni a porták kapuit, hogy az ide látogatók ízelítőt kapjanak a mindennapjainkból.

A polgármester hozzátette, hogy nem könnyű ebbe beszervezni az itt élőket. Olyanok tudnak csak részt venni a programban, akik otthon vannak, vagy a munkájuk mellett ráérnek. Hiszen a betérő turistákra idő kell, mesélni kell arról, hogy ők az Őrség szegletében hogyan, miként élnek.

- Egyre gyakrabban nyitjuk meg portáinkat a jövőben - folytatta Lugosi Arnold. - Eddig is az itteni rendezvényekhez csatlakozva, a hosszú hétvégéken már volt lehetőség bekukkantani hozzánk. A fontos célt kitűztem magunk elé, szeretném, ha Szalafőről mindenkinek az Őrségi rétes jutna eszébe. Ez lehetne egyszer majd a településünk védjegye.

Gaál Zsuzsanna Múltidéző Portáján nagy a zsivaj. A gyerekek az állatok köré csoportosulnak, mindenki simogatni akarja a kiscsibéket és kacsákat. A szülők az árnyékban pihennek, szörpöket kóstolnak és éppen arra várnak, hogy elkészüljön a málé.

- 2013-ban szerveztük meg az első nyitott portát - mondta el kérdésünkre a porta tulajdonosa. - Akkor a Tökfesztiválhoz csatlakozva mutattuk meg, hogyan éljük a mindennapjainkat. Azóta ünnepekkor, hosszú hétvégéken folytatjuk ezt a hagyományt. Ez nem jelent semmilyen kényszert az itt élőknek. Aki tud, az csatlakozik a programokhoz. Volt, amikor 17 helyen vártuk a látogatókat, most kilencen tudták megnyitni portájuk kapuit. Vannak vendégházak a településen, hol ilyenkor turisták nyaralnak, nekik pedig a szállásadójuk nyugalmat szeretne biztosítani.

Gaál Zsuzsanna hozzátette még, a jövőben szeretnék a nyitott porták programjukat infrastrukturálisan jobban kiépíteni. Jó lenne, ha ki lennének táblázva a programhoz csatlakozó porták, mert nehéz eligazodni a településen az idegeneknek. Illetve jó lenne, ha több helyről hallanának az emberek erről a lehetőségről. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy Szombathelyről és Zalaegerszegről is szívesen eljönnek egy finom rétesért vagy egy tál vasi dödölléért.

- Nálam most fotó- és rádiókiállítást nézhetnek meg a pajtában a látogatók - emelte ki a háziasszony. - Maga a pajta hangulata is visszarepít a múltba. Le lehet ülni, el lehet csendesíteni a gondolatainkat, megtisztítani a lelkünket. A régi eszközök a régi korokat idézik meg előttünk.

A portán más program is várja a látogatókat: július 30-án, 15 órától „Korhatár nélküli játék - logikai játékok délutánja" címmel várják bolondozásra az érdeklődőket, játékmester Bíró Norbert lesz.

A Batha Portán is a háziasszony, Judit fogad bennünket szeretettel és mosollyal. Itt aztán mindent meg lehet tudni a magokból készült olajok jótékony hatásairól, meg is lehet ízlelni a messze földön híres termékeket. Ezenkívül lekvárokból, házi savanyúságokból is kaphat kóstolót az ide betérő.

- A kézi faprésen történő hagyományos olajütés mutatjuk be folyamatosan, az így kisajtolt olajat meg is lehet vásárolni - folytatta a vendéglátó. - Különlegesség, hogy a sajtolást maga a vendég csinálja, mi csak asszisztálunk hozzá. Így igazi betekintést nyerhet a munka folyamatába. Nagyon népszerű ez a program, hiszen mindenki kíváncsi arra, hogy készülnek az olajak. Természetesen a jótékony hatásukra is rámutatunk, ha éppen erről kérdeznek. A Földművelésügyi Minisztérium HÍR védjegyet is adott a hagyományos eljárással készült Őrségi Tökmagolajunkra. A héj nélküli tök magjából nyert olaj jó terápiás hatása miatt mind a népi gyógyászatban, mind a szabadforgalmú gyógyszerek között világszerte elterjedt. A tökmagolaj rendkívül gazdag telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, vitaminokban. Jótékony hatásai például, hogy hozzájárulnak szervezetünk gyors regenerálódásához, fokozzák a testi és szellemi teljesítőképességet, csökkentik a koleszterinszintet, illetve erősítik az immunrendszert.

A rengeteg magolaj (barack, dió, hajdinás, len, mogyoró, szőlő, csipkebogyó) mellett léteznek maglisztek és magkrémek is. Sok a visszajáró vendég, akik megosztják tapasztalataikat az olajok és krémek jótékony hatásairól.

Azok, akik kedvet kaptak, hogy bekukkantsanak valamelyik portára, júliusban megtehetik. Jövő héten csütörtökön és pénteken még állnak az érdeklődők rendelkezésére a helyiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!