Kultúra

2015.08.17. 09:51

Molnár C. Pál festőművész munkáiból nyílt kiállítás a KMKK Móritz Galériájában

Celldömölk - A KMKK Móritz Galériájában ezúttal Molnár C. Pál festőművész munkáiból nyílt kiállítás. A szalonjelleg továbbra sem hiányzik, ahogy a megszokott nívó is megvan.

Ölbei Lívia

A nagy érdeklődést kiváltott, nem mindennapi celli Munkácsy Mihály-kiállítás alapozta meg a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz Galériájának jelenét: a Munkácsy-képek kedvéért használt bordó háttér maradt, a falakon ezúttal Molnár C. Pál, a 20. század magyar festészetének máig népszerű alakja mutatkozik be. A tárlatnyitón Fehér László polgármester, Pálné Horváth Mária, a KMKK igazgatója köszöntötte a vendégeket, akiket aztán a kiállítást a közönség figyelmébe ajánló Csillag Péter, Molnár C. Pál unokája vezetett körbe a kiállításon.

A család egyébként is sokat tett Molnár C. Pál emlékének elevenen tartásáért: a Ménesi úti villában, ahol 50 éven át élt és alkotott, a festő és grafikusművész halála után, 1984-ben lánya, dr. Csillag Pálné Éva magánmúzeumot hozott létre. A budapesti múzeumban a változatos életmű darabjain túl a művész személyes használati tárgyai is láthatók. A celli Móritz Galéria látogatói pedig a gazdag életpálya keresztmetszetével szembesülhetnek a KMKK-ban.

Molnár C. Pál aradi főreáliskolásként érte el első képzőművészeti sikerét: 1912-ben első helyezést ért el az országos ifjúsági rajzpályázaton, aztán 1915-1918 között a budapesti Rajztanárképző Főiskola hallgatója volt. A Szinyei családdal házitanítóként utazott Svájcba, első kiállításait is ott, Lausenne-ben és Genfben rendezték meg. Egy évet Franciaországban töltött, aztán hazatért, és egyházművészeti képeinek gyűjteményes anyagát a Belvedere Szalonban állította ki. 1925-ben a Képzőművészek Új Társaság (KUT) tagja lett, 1928-ban a Nemzeti Szalonban bemutatott „Szent Ferenc a madaraknak prédikál" című festményével hároméves római ösztöndíjat nyert el. Az 1930-as években jelentős művészi sikerek kísérték pályáját: 1931-ben az Ernst Múzeum felkérésére műveiből gyűjteményes kiállítást rendeztek. Ugyanebben az évben a Szinyei Társaság nagydíját nyerte el, 1934-ben a Varsói Nemzetközi Fametszet Biennálé, a Padovai Nemzetközi Egyházművészeti Kiállítás aranyérmese; 1936-ban Budapest Székesfőváros jubileumi aranyéremmel tüntette ki; s az 1937-ben megrendezett párizsi világkiállításon pannóit Grand Prix-val, Cyrano de Bergerac-fametszetsorozatát ugyancsak aranyéremmel jutalmazták. 1945 után szinte minden csoportos és nemzeti kiállításon részt vett. „Művészetének népszerűsége talán a klasszikus mediterrán hagyományok és a XX. századi ember nyugtalanságának sajátos kombinációjából tevődik össze", mondja az elemzés. Állami vagy egyházi megbízásra készített falfestményei több templomban láthatók, van belőlük Szombathelyen is, a Szent Erzsébet-plébániatemplomban (ezek a képek 1954-ben készültek).

A római iskola egyik legjelentősebb festőművésze, Molnár C. Pál kiállítása szeptember 13-áig, vasárnap és hétfő kivételével 9-18 óráig látható a KMKK Móritz Galériájában. A szalonhangulat garantált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!