Kultúra

2015.08.12. 08:31

Nők a négyzeten: Mindent Éváról a Megyeháza udvarán

Szombathely – Van még ember, aki azt hiszi, hogy a színház a világ közepe, csodálkozik el a darabbéli rendező, legalábbis úgy tesz, mintha elcsodálkozna.

Ölbei Lívia

Mert ki ne tudná, hogy a színház a világ közepe. A színház közepe pedig a színésznő; akárhány éves. Mindent Éváról-premier Hernádi Judittal, Kovács Patríciával szombaton a Megyeháza udvarán. Próbát néztünk.

A Karneválszínház története szorosan összekapcsolódik a szombathelyi színháztörténettel. Jordán Tamás, a város első, állandó társulattal rendelkező kőszínházának alapító-igazgatója addig integetett a karneváli menet elején a bigáról Claudius császár szerepében – miközben el is játszotta a városalapító császárt egy emlékezetes karneválszínházi előadásban –, amíg meg nem született a Weöres Sándor Színház (oszlopokkal!). Azóta a Karneválszínházat is a WSSz szervezi. Most éppen a budapesti Orlai Produkció kapott meghívást a Megyeháza udvarára, szombaton lesz a bemutató. A stáb a hét elején érkezett meg Szombathelyre, és kora este máris birtokba vette a helyszínt. Ha egyszer úgyis minden út Szombathelyre vezet. A Mindent Éváról-előadás rendezője, Pelsőczy Réka a szép emlékű Kamara Savaria kötelékében rendezett itt nem is olyan régen előadást, mit ad isten, Mrozek Mulatságát, de nem három legénnyel, hanem három leánnyal: három fiatal színésznővel; a bemutatót a Savaria moziban tartották.

Hernádi Judit és Szikszai Rémusz. Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

És amikor hétfőn este a Megyeháza udvarán Mészáros Máté a narrátor és nagy hatalmú New York-i színikritikus szerepében kiáll a színpad szélére a nyitányhoz, kezdés előtt nosztalgiázik egy kicsit Jordán Tamással – aki most a nézőtéren foglal helyet. Igen, Máté jól emlékszik a szombathelyi belvárosra, hiszen a színművészeti egyetemen abba a „legendás Máté Gábor-osztályba" járt, amely a kétezres évek elején nyári előadást hozott létre a ma már nem létező Művészetek Házában, karnyújtásnyira a Megyeháza-udvartól. Az volt az Egy nő, szerzője Esterházy Péter, rendezője az osztályfőnök. Aztán (tényleg!) volt a Keserű krémes című szerelmes könnyedség, az meg a Kamara Savariában, abban is szerepet vállalt Mészáros Máté.

Hernádi Judit, Szikszai Rémusz, Mészáros Máté, Kovács Patrícia, Márton András, Egri Márta

Pelsőczy Réka megadja a jelet, kezdődik a próba: mindjárt mindent megtudunk Éváról. A történetből 1950-ben hollywoodi film készült (20th Century Fox), amely a következő évi Oscar-gálán több kategóriában is elnyerte a nevezetes szobrocskát. Hogyne, ha egyszer nemcsak a szereposztás parádés – a híres színésznő, Margo Channing szerepében Bette Davis -, hanem a konfliktus is az összes Éva (színésznő vagy nem) elevenére tapint, miközben jaj, de sokat nevetünk. Persze az illúziók káprázatában élő színészek naponta saját húsukkal-vérükkel áldoznak Tháliának, úgyhogy ők érzik át csak igazán az idő és hús romlékonyságának fenyegetését. Főleg, ha a csodálatos Margo körül egyszer csak fölbukkan a szolgálatkész, alázatos rajongó, Éva, aki föltétlen hódolóból egyszer csak – ki tudja, mikor, hogyan - trónkövetelővé válik, de minden értelemben. Hogyan lehet ezt szépen, jól átvészelni? Úgy, ahogy Hernádi Judit csinálja: hát persze hogy ő Margo, az isteni. Éva szerepében Kovács Patrícia. És tessék jól figyelni: a nagy és feltartóztathatatlan körforgásban egyszer csak föltűnik a színen egy bizonyos pisze, szőke Marilyn is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!