Kultúra

2015.10.13. 14:34

A képtár szívesen adja kölcsön az alkotásokat, mert a Nyitott Térnek rangja van

Répcelak, Szombathely - Nem mindennapi tájékoztatóra kaptak meghívást a sajtó képviselői: a Szombathelyi Képtárban egy szerda este megnyíló répcelaki kiállításról esett szó. Nőművészek mutatkoznak be a Nyitott Térben.

Ölbei Lívia

A 2001-ben életre hívott, Garas Kálmán elnökletével működő répcelaki Nyitott Tér Kulturális Egyesület képzőművészeti, irodalmi és készülőfélben lévő zenei programjai olyan minőséget képviselnek, amelyre méltán büszke a város is. El kel az önkormányzati segítség. Amint Szabó József polgármester fogalmaz: „Répcelak kisváros, de nagy sugárzása van, és ezt nagy mértékben a Nyitott Tér közkedvelt tevékenységének köszönheti."

A sugárzás szabad szemmel ellátszik Szombathelyig: szerdán 18 órakor nyílik meg a répcelaki művelődési házban a Répce Galéria és a Nyitott Tér egyesület 131. közös kiállítása, „Női alkotóművészek válogatott anyaga a képtárból" címmel. Dr. Gálig Zoltán művészettörténész, főmuzeológus, a Szombathelyi Képtár munkatársa örömmel tett eleget a Nyitott Tér felkérésének, és nem csak azért, mert ma már rangot jelent egy-egy művész számára a répcelaki bemutatkozás. (Annyira, hogy „várólista" is van: egyre többen jelzik, hogy szívesen kiállítanának a Nyitott Térben.)

Gálig Zoltán azért is örömmel vette a felkérést, mert egyrészt ő maga is kutatta a múlt század első felének nőművészetét, másrészt úgy véli, hogy kifejezetten izgalmas, aktuális – és még mindig kiaknázatlan területe ez a művészettörténetnek. Nem is annak taglalásáról van most szó, hogy melyek a nőművészet jellegzetességei (ha vannak ilyenek), hanem a lappangó értékek feltárásáról. A képtári gyűjtemény például nem különíti el a női és férfiművészeket, nem lehet így keresgélni az állományban; arról nem beszélve, hogy a lány- és asszonynevek forgatagában sokszor az azonosítás se könnyű feladat. Gálig Zoltánon persze nem lehet kifogni: 27 képet választott ki a bemutatóra: ismert klasszikusokat (mint Anna Margit), felfedezésre váró ismeretleneket (például Endresz Alizt) és fontos vasiakat (például Sebők Évát, Várnai Valit). „Ez egy nagyon értékes kiállítás." Tessék megnézni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!